Cheltuielile militare ale UE au atins o sumă-record, în „vremuri dificile”. Chiar și așa, industria europeană de apărare nu poate satisface cererea din partea Ucrainei

acum 11 luni 88

Cheltuielile militare ale Uniunii Europene au atins un nivel record, de 240 de miliarde de euro, în 2022, cu 6% mai mult față de anul precedent, a anunțat joi, 30 noiembrie, Agenția Europeană a Apărării (EDA), potrivit Euronews.


Acesta a fost al optulea an consecutiv de majorare a cheltuielilor militare în blocul comunitar, multe state fiind de acord cu necesitatea unei creșteri semnificative din cauza amenințării rusești și a războiului din Ucraina.


Șase din cele 27 de țări UE și-au mărit cheltuielile militare cu peste 10% anul trecut, comparativ cu 2021. Suedia a înregistrat o creștere de peste 30%, în condițiile în care țara scandinavă așteaptă aderarea la NATO.


Unele țări au contrazis însă această tendință. Franța și-a majorat cheltuielile militare doar cu 0,7% în 2022.


În ansamblu, țările UE au alocat 1,5% din produsul intern brut (PIB) pentru sectorul apărării - cu mult sub obiectivul de 2% stabilit de NATO, alianță care include 22 de membri ai UE.


Aproximativ 58 de miliarde de euro au fost investite în sectorul apărării, a precizat EDA, o agenție responsabilă în cadrul blocului comunitar cu îmbunătățirea capacităților defensive.


În pofida creșterii cheltuielilor, industria europeană de apărare nu poate satisface cererea din partea Ucrainei, care luptă împotriva invaziei ruse.


Europenii s-au angajat să furnizeze un milion de obuze Kievului până în luna martie, deși acest obiectiv ambițios pare deja de neatins.


„Forțele noastre armate trebuie să fie pregătite să facă față unor vremuri mult mai dificile", a declarat Josep Borrell, șeful diplomației europene, citat într-un comunicat de presă al EDA.


Cu toate acestea, el a recunoscut că există „lacune semnificative" în capacitatea defensivă a blocului.


„Continuăm să rămânem în urma altor jucători", a spus Borrell.


Rusia intenționează să își majoreze cheltuielile militare cu 67% în 2024 - reprezentând aproximativ 30% din PIB-ul său. Acesta este cel mai mare buget militar din istoria modernă a țării.


Cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, în UE, au scăzut cu 200 de milioane de euro în 2022 față de anul precedent, ajungând la 3,5 miliarde de euro, a mai precizat EDA.


Foto: Profimedia Images


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/cheltuielile-militare-ale-ue-au-atins-o-suma-record-in-vremuri-dificile-chiar-si-asa-industria-europeana-de-aparare-nu-poate-satisface-cererea-din-partea-ucrainei-4734996

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.