Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 26 octombrie, la Bruxelles, că acționarea în justiție a Vienei, demers anunțat de premierul Marcel Ciolacu în septembrie, „este o chestiune juridică foarte complicată”.
Întrebat de jurnaliști dacă România mai ia în considerare acționarea în justiție internațională a Austriei, dacă se va folosi din nou de dreptul de veto pentru a bloca România la Schengen și la Consiliul JAI din decembrie, șeful statului a răspuns că situația este complicată pentru că nu există consens la nivelul juriștilor consultați în vederea acestui demers.
„Este o chestiune juridică foarte complicată. Nu am găsit doi juriști care să aibă aceeași opinie legat de această chestiune și cred că până când nu ne lămurim între noi, nu e bine să avansăm public anumite chestiuni”, a spus Iohannis.
Șeful statului a mai precizat că Administrația Prezidențială, Ministerul de Externe și Ministerul de Interne continuă eforturile pe cale diplomatică.
Istoricul blocării României la Schengen
Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie anul acesta că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda Consiliului JAI doar când vor exista indicii clare care să arate că există consens, pentru ca România să nu mai fie din nou refuzată de Austria.
Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus că Austria își menține poziția împotriva extinderii Spațiului Schengen.
Pe 15 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la Consiliul miniștrilor de interne ai UE care va avea loc în decembrie.
Pe 19 octombrie, Ministerul de Interne a transmis că punerea pe ordinea de zi a JAI a extinderii spaţiului Schengen cu România trebuie făcută doar când va fi „securizat sprijinul tuturor statelor membre UE”, iar 5 zile mai târziu, cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat că extinderea Schengen nu se va face pentru că sistemul Schengen este „stricat”.