Cele şapte victime carbonizate care au fost găsite de pompieri în urma incendiului de la Ferma Dacilor din Tohani au fost identificate pe baza probelor ADN. Printre ei se numără mulți tineri: o studentă la sociologie, iubitul său, fiul unui general din Armată, dar și fiul și finul patronului pensiunii, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres și News.ro.
„Cu inimile strivite de durere, venim astăzi cu o rugăminte delicată către voi, prietenii şi cunoscuţii noştri. Recent, am pierdut o dragă colegă din anul 2 la Sociologie în incendiul de la Ferma Dacilor. Gavrilă Anca Florina a fost o fată frumoasă şi una dintre studenţii facultăţii noastre”, a transmis Asociaţia Studenţilor la Sociologie şi Asistenţă Socială, miercuri, într-un mesaj pe Facebook.
De asemenea, colegii Ancăi, studentă în anul II la Sociologie, au făcut un apel pentru sprijinirea financiară a familiei victimei.
Anca ar fi împlinit 21 de ani pe 14 ianuarie și se afla la pensiune alături de prietenul ei, care a murit și el în incendiul de marți dimineață. Cei doi tineri s-au cazat cu o seară înainte la Ferma Dacilor.
„Eu ştiam că e acolo. Ştiam că s-a dus o seară acolo, cu prietenul ei să se relaxeze. A murit şi el. Decizia de a merge acolo a fost ceva spontan, ea s-a văzut cu prietenul ei şi întâmplător s-au hotărât să meargă acolo, nu era planificat înainte. Ajunseseră acolo în seara de 25”, a declarat Carmen Gavrilă, sora victimei, pentru news.ro.
Tânăra a povestit că părinții ei au aflat întâmplător de incendiul de la Tohani și au încercat să dea de Anca. Confirmarea că se numără prin victime a venit miercuri dimineață în urma probelor ADN.
„Am aflat întâmplător. A aflat mama, întâmplător, în parc, că a fost incendiu acolo, m-a sunat imediat şi de atunci am încercat că dăm de ea şi nu a fost posibil. Au plecat acolo părinţii, încă nu găsiseră toate cadavrele. Azi dimineaţă, mi-au confirmat de la Medicina Legală că ea este”, a precizat sora tinerei.
„Corupţia este la un nivel extraordinar de mare”
Pentru moartea Ancăi de vină este corupția din România care a permis ca pensiunea să funcționeaze fără toate avizele necesare, spune sora ei.
„Normai că nu pot fi ei (nr. tinerii morţi în incendiu) responsabili. (nr. De vină sunt) patronul şi faptul că funcţiona pensiunea fără autorizaţie. (...) Corupţia este la un nivel extraordinar de mare şi, dacă pentru ei contează mai mult banii decât contează viaţa unor tineri, e de nedescris sentimentul. Nu! Nu aşa!”, încheie Carmen Gavrilă.
Pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație de construire, ci funcționa doar în baza unui certificat de edificare a contrucțiilor, a anunțat marți prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu. Deși funcționa din 2013, pensiunea și-a luat ceritificatul de edificare abia în 2020. De asemenea, ISU Prahova a anunțat marți că Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu.
DNA a anunțat, după incendiu, că a redeschis un dosar penal, clasat în martie de procurori, privind funcționarea Fermei Dacilor. Circumstanțele în care s-a produs incendiul sunt anchetate separat într-un dosar aflat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
Cine sunt victimele de la Ferma Dacilor
Șapte persoane au fost găsite carbonizate de către pompieri după incendiul de la Ferma Dacilor. La peste 36 de ore de la incendiu, o persoană este în continuare dată dispărută.
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, unul dintre copiii lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii, a decedat, de asemenea, în urma incendiului. Pe lista victimelor se numără și finul lui Dinicu, Lucian Ene, și doi dintre copiii săi. Soţia lui Ene şi un alt copil al cuplului au reuşit să scape cu viaţă, suferind arsuri minore.
O altă victimă este fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei. Este vorba despre Vlad Băiceanu, un student în vârstă de 21 de ani.
Pompierii continuă acțiunea la Ferma Dacilor din Tohani în căutarea ultimei persoane date dispărută după tragedia de marți dimineață.