Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri, 3 noiembrie, în ședința liberalilor de la Sinaia, că nu este de acord cu limitarea plăților în numerar la 5.000 de lei zilnic, măsură propusă de premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu.
„Eu nu susțin măsura cash, ca să fie clar. Dar realitatea este ca trebuie să și găsim măsuri care să combată evaziunea fiscală. Sigur, eu vă spun clar că nu cred că soluția este această măsură cash. Și vom vedea ce se va întâmpla cu ea”, a spus Ciucă, potrivit unor surse liberale.
„Trebuie să analizăm foarte bine măsura, pentru că nu trebuie ca oamenii să ajungă să creadă că sunt considerați toți evazioniști, mai ales cei care abia agonisesc un bănuț”, a adăugat el.
Puțin mai devreme, premierul Marcel Ciolacu a dat vina pe bănci, vorbind despre banii cash. „Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!”, a scris liderul PSD pe Facebook, tot vineri, 3 noiembrie.
„Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash”, a mai scris el.
Liderul PSD spunea însă pe 15 octombrie că el crede că așa se va stopa evaziunea fiscală: „Cine are ceva cu cash-ul? Nu aveţi cash la dumneavoastră? Toată lumea, poţi să cheltui până la 5.000 de lei. Eu pot să cheltui cât vreau din 5.000 de lei, lăsaţi-mă în pace, ce problemă? Doar că, cu adevărat, nu mai pot la dumneavoastră, agent economic, să îmi cumpăr Ferrari cu sacoşa. Nu are nimic cu niciun cetăţean”.
Președintele Klaus Iohannis a intervenit pe 1 noiembrie și a spus că măsurile fiscale nu au fost bine primite de mediul de afaceri, iar Guvernul trebuie să facă reglaje.
Ce se schimbă la plata în numerar
Plățile în numerar ale persoanelor fizice către firme sau persoane fizice autorizate vor fi limitate de la 10.000 de lei pe zi de persoană la 5.000 de lei, de la 1 ianuarie 2024 și apoi la 2.500 de lei, de la 1 ianuarie 2025. Această măsură a fost inclusă în pachetul de măsuri fiscal-bugetare pentru care guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament.
De asemenea, tot pentru persoanele fizice, vor fi reduse plafoanele de plăți, de la 50.000 de lei la 10.000 de lei, de la 1 ianuarie 2024. De la 1 ianuarie 2025, acest plafon urmează să fie redus la 5.000 de lei/tranzacție. Ca un exemplu concret, vânzările de mașini second-hand între două persoane se vor putea face, în mare măsură, doar prin transfer bancar, a notat profit.ro. Totodată, plățile din supermarketuri vor fi făcute cu maximum 5.000 de lei cash, iar ce depășește acest prag va trebui achitat cu cardul.
În plus, plățile zilnice maxime între firme vor fi reduse de la 5.000 de lei la 1.000 de lei și plafonul total de plăți cash pe care o firmă le poate face zilnic va fi redus de la 10.000 de lei la 2.000 de lei, potrivit legii adoptate de Guvern prin asumarea răspunderii în Parlament.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a dat însă asigurări că plata în numerar nu va dispărea.
„Ceea ce pot să vă asigur este că nu se pune niciodată problema dispariții cash-ului. Știu că de aici pleacă teorii legate de dispariția cash-ului. Acestea sunt niște limitări legate de anumite momente conjuncturale, decise de cei care au luat această inițiativă legislativă, dar dispariția cash-ului e exclusă”, a spus oficialul Băncii Centrale, recent, la Antena 3.