Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, 12 noiembrie, că după discuțiile cu premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au concluzionat că plafonarea prețului alimentelor nu este o variantă optimă, pentru că un retailer poate să menţină preţul la anumite produse, dar poate crește prețurile la celelalte, ca să nu piardă din profit.
Nicolae Ciucă a spus că în perioada în care a fost prim-ministru preţurile au crescut foarte mult la carburanți, la produsele lactate, la ulei, de aceea au fost căutate soluţii şi s-a ajuns la ideea unor plafoane.
„Am căutat soluţii şi atunci am avut întâlniri cu toţi jucătorii din piaţă. După toate discuţiile şi după o convingere proprie, impunerea unor astfel de plafoane nu funcţionează tot timpul, pentru că, atunci când discuţi cu un retailer, poate să se angajeze să menţină sau să reducă preţul pe o anumită gamă de produse, dar poate să o joace din creşterea preţurilor la celelalte produse pentru că dacă ar fi să urmărim şi sa vedem care sunt efectele, ar trebui să înţelegem că la nivelul retailerului se produce o plafonare a profitului, o scădere a profitului”, a afirmat liderul PNL la Prima News, potrivit news.ro.
El a fost întrebat dacă i-a spus lui Marcel Ciolacu că nu este de acord cu această propunere.
„Foarte onest am discutat. Se venise atunci cu o idee să se aplice pe termen mai mare. Am discutat de şase luni şi la sfârşit am insistat şi l-am rugat pe premier să folosească un proiect pilot să vedem dacă funcţionează pe trei luni, cum funcţionează şi aşa s-a şi aplicat şi a fost aplicată trei luni”, a punctat Ciucă.
Copreședintele coaliției a spus că „acum s-a extins cu încă trei luni şi s-a lărgit şi gama de produse, doar că am putut să constatăm cu toţii că nu funcţionează şi, din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, a rezultat foarte clar că practic astfel de măsuri se răsfrâng la nivelul lor, pentru că ei sunt cei care generează preţul”.
Liderul PNL a fost întrebat de ce s-a insistat în continuare cu acest proiect. „Pentru că s-a lăsat impresia că funcţionează”, a răspuns fostul premier, adăugând că impresia a fost lăsată „la nivelul celor cu care s-a discutat la nivelul retailerilor… “.
Pe 17 octombrie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că măsura plafonării adaosului comercial va fi prelungită cu trei luni, până la sfârşitul lunii ianuarie 2024, în contextul în care vor veni sărbătorile de iarnă. Social-democratul a adăugat că va fi extinsă şi lista alimentelor cu adaosul comercial plafonat şi va include şi orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul.