Executivul european a publicat duminică, 5 noiembrie, o declarație în care avertizează că, în ultimele zile, numărul de incidente antisemite din Europa „a atins niveluri extraordinare, care amintesc de unele dintre cele mai întunecate momente din istorie”, relatează CNN.
De la începutul războiului dintre Israel și Hamas au avut loc incidente în mai multe comunități evreiești din Europa, care sunt trecute în revistă în declarația Comisiei Europene.
„Astăzi, evreii europeni trăiesc din nou cu frică. Am asistat la o recrudescență a incidentelor și a retoricii antisemite în Uniunea Europeană și în întreaga lume: cocktailuri Molotov aruncate asupra unei sinagogi din Germania, stelele lui David desenate pe clădiri rezidențiale din Franța, un cimitir evreiesc profanat în Austria, magazine evreiești și sinagogi atacate în Spania, demonstranți care scandează sloganuri de ură împotriva evreilor”, transmite executivul de la Bruxelles.
Exprimându-și solidaritatea față de comunitățile evreiești, Uniunea Europeană condamnă „în termenii cei mai fermi posibil” aceste „acte josnice”, care „sunt împotriva a tot ceea ce reprezintă Europa. Împotriva valorilor noastre fundamentale și a modului nostru de viață. Împotriva modelului de societate pe care îl reprezentăm: unul bazat pe egalitate, incluziune și respectarea deplină a drepturilor omului”, se mai menționează în textul citat.
Comisia Europeană subliniază că „nimeni nu ar trebui să se teamă de discriminare sau de violență din cauza religiei sau a identității sale”, adăugând că este nevoie de o opoziție, atât față de creșterea antisemitismului, precum și față de creșterea urii față de musulmani.
„Legislația UE incriminează incitarea publică la ură și violență și stabilește o abordare comună pentru combaterea discursurilor și a infracțiunilor motivate de ură rasistă și xenofobă. Asigurarea aplicării sale riguroase este acum mai imperativă ca niciodată”, mai scrie în declarația citată.
Comisia Europeană precizează totodată că a fost crescută finanțarea UE pentru protejarea lăcașurilor de cult și a altor spații și se lucrează pentru a oferi mai mult sprijin în acest sens.
„În paralel, intensificăm aplicarea legislației relevante pentru a ne asigura că platformele online reacționează rapid și eficient la conținutul antisemit sau antimusulman online, fie că este vorba de conținut terorist, de discursuri de ură sau de dezinformare”, mai transmite Executivul european.