Societățile de utilități din România, grupate în federația ACUE, solicită Guvernului să confirme dacă anul viitor va mai continua schemele de plafonare și compensare la energie și gaze, deoarece proiectul de buget pe 2024 nu conține nicio sursă de finanțare pentru acestea.
Organizația spune că Guvernul are restanțe de peste 3 miliarde de lei de plătit companiilor din energie și nici acestea nu sunt acoperite de buget.
„Guvernul dinamitează schemele de plafonare a prețului energiei livrate clienților: 0 lei pentru compensarea clienților și risc de colaps pentru întregul sector energetic”, titrează ACUE, într-un comunicat.
„Bugetul pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii de energie”, mai spune asociația.
Federația solicită Guvernului României să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie.
Aceasta avertizează asupra consecințelor.
Riscul imposibilității asigurării energiei este unul real, extrem de grav și inevitabil, acesta conducând la colapsul sistemului energetic naționalACUE:
Restanțe neplătite de miliarde de lei
Conform organizației, în acest moment, furnizorii de energie și gaze au de încasat restanțe de 1,9 miliarde de lei de la Ministerul Energiei, care plătește compensările primite de companii, și 1,8 miliarde de lei de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), care plătește pentru populație.
“Ignoranța demonstrată prin proiecția de buget supusă dezbaterii publice va fi plătită de consumatorii de energie din România. Riscul intrării în insolvență al furnizorilor de energie este unul major și va afecta tot sectorul energetic. În numele clienților din portofoliile membrilor noștri, avertizăm cu toată responsabilitatea că există amenințarea iminentă de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare, un colaps al sistemului energetic național fiind cât se poate de real”, spune Daniela Dăraban, directorul executiv al ACUE.
Conform proiectului de buget pe 2024, Ministerul Energiei are o reducere de 63% a fondurilor alocate.
Cine face parte din ACUE
ACUE este o federație ce include companii din energie electrică și gaze.
Organizația reprezintă 23 de companii din sector, cu 22.500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro și o valoare totală a investițiilor efectuate în perioada 2018-2022 de 13,5 miliarde de lei.
Între membrii ACUE se află Electrica, grupurile ENGIE și E.ON, dar și fostele Enel și CEZ, la care se adaugă Gaz Est.