Companiile legate de fostul președinte republican al SUA Donald Trump au primit cel puțin 7,8 milioane de dolari în plăți externe din partea a 20 de țări în timpul celor patru ani petrecuți de acesta la Casa Albă, au anunțat joi, 4 ianuarie, parlamentarii democrați dintr-o comisie de anchetă a Congresului american, publicând un raport de 156 de pagini cu privire la acești bani, relatează Reuters și The Guardian.
Democrații din Comisia de supraveghere din cadrul Camerei Reprezentanților au SUA au declarat că plățile detaliate în raport sunt probabil doar o fracțiune din plățile străine făcute lui Trump și familiei sale în timpul administrației acestuia din perioada 2017-2021.
"Aceste țări au cheltuit - adesea generos - pe apartamente și sejururi la hotel, pe proprietățile lui Donald Trump - îmbogățindu-l pe președintele Trump în timp ce acesta lua decizii de politică externă legate de agendele lor politice, decizii cu ramificații de mare anvergură pentru Statele Unite", menționează raportul.
Printre aceste țări se numără China, Arabia Saudită, Turcia, Republica Democrată Congo și Malaezia.
Reprezentanții lui Trump care gestionează actuala lui campanie pentru realegerea la Casa Albă nu au răspuns imediat unor solicitări de a face comentarii cu privire la raport, notează Reuters.
Trump, un cunoscut magnat înainte de a fi ales președinte, a încălcat principiul american al precedentului și nu a renunțat la afacerile sale, nici măcar plasându-le într-un fond neutru, atunci când a preluat funcția, lăsându-i în schimb pe fiii săi adulți să le administreze.
La scurt timp după ce Trump a fost ales președinte, în 2016, Congresul a început să investigheze conflictele de interese și potențialele încălcări de către Trump ale unei prevederi din Constituția SUA, care interzice acceptarea de cadouri, fără acordul Congresului, făcute din partea unor state străine către o persoană care deține la nivel federal o funcție aleasă.
Ancheta a dus la o dispută judiciară de lungă durată, care s-a încheiat printr-o înțelegere în 2022, moment în care firma de contabilitate a lui Trump a început să emită documentele solicitate.
Când republicanii au preluat controlul Camerei la începutul anului trecut, comisia a încetat să mai solicite firmei de contabilitate a lui Trump să prezinte documentele, iar un tribunal districtual din SUA a pus capăt litigiului.
Raportul a analizat patru proprietăți, mai puțin de 1% din cele 558 de entități corporative pe care Trump le-a deținut direct sau indirect în calitate de președinte. Firma de contabilitate a lui Trump nu a furnizat documente referitoare la cel puțin 80% din entitățile comerciale ale acestuia, au precizat parlamentarii din comisia de anchetă a Congresului.
Republicanii resping concluziile raportului și fac acuzații similare la adresa lui Biden
Publicarea raportului are loc în contextul în care Trump, în vârstă de 77 de ani, încearcă să recâștige președinția în alegerile din 2024. El este principalul candidat pentru a obține nominalizarea din partea Partidului Republican și este de așteptat ca el să îl înfrunte pe președintele Joe Biden, 81 de ani, într-o revanșă a campaniei din 2020.
Președintele comisiei, republicanul James Comer, a respins concluziile raportului.
"Este dincolo de parodie faptul că democrații continuă să fie obsedați de fostul președinte Trump", a spus Comer, într-un comunicat. "Fostul președinte Trump are afaceri legitime, dar soții Biden nu au", a adăugat Comer.
Republicanii din Camera Reprezentanților au demarat o anchetă de punere sub acuzare împotriva lui Joe Biden, centrată în principal pe fiul său, Hunter.
Republicanii susțin că Biden și familia lui au profitat în mod necorespunzător de pe urma acțiunilor politice la care Biden a participat în calitate de vicepreședinte în perioada 2009-2017 și că Departamentul de Justiție a intervenit în scopuri politice într-o anchetă privind impozitele lui Hunter Biden.
Casa Albă a negat orice ilegalitate.
Foto: Profimedia Images