În București, ca și în alte orașe, se înmulțesc atât concertele, cât și graffitiurile și stickerele extremei drepte. Dacă până acum mesajele aveau mai degrabă destinatari generici, mai nou ele încep să fie mai țintite.
Pe 25 octombrie 2023, un bar din Capitală, din zona Pieței Gemeni, a fost vandalizat cu simboluri fasciste, interzise prin lege: o svastică și gardul de fier (simbolul Mișcării Legionare interbelice), alături de insulte homofobe și instigări la violență extremă - mesajul „KILL Them!” („Ucideți-i!”).
Zidul casei a mai fost vandalizat și în trecut cu o cruce celtică, alt simbol des folosit de grupările de extremă dreapta.
„Ne vom întoarce într-o zi” - amenințări voalate de la tinerii neolegionari
Cu o săptămână în urmă, pe 18 octombrie, un canal de Telegram neolegionar - NS, despre care am scris în repetate rânduri -, publica o serie de poze cu alte graffitiuri neolegionare și îndemnul de a urmări un profil de Instagram care nu mai este acum activ. Aceste graffitiuri conțin și ele simbolul fascist interzis - gardul de fier, alături de prescurtarea TLC - „Trăiască Legiunea și Căpitanul” -, și de amenințări ca „Ne vom întoarce într-o zi!” și „Moarte comuniștilor”.
Inscripțiile au fost făcute în zona stației de metrou de la Ștefan cel Mare, în apropierea stadionului Dinamo, lângă un graffiti de autopromovare al uneia dintre grupările de ultras dinamoviste. Între timp, înscrisurile fasciste au fost acoperite cu un strat de vopsea, rămânând doar graffitiul ultrașilor, cel mai probabil fără legătură între ele.
Așa cum arătam în luna august, grupul de Telegram NS, unde au apărut pozele, este conectat și influențat ideologic de Fundația Ogoranu din București și secretarul ei Florin Dobrescu. Tinerii simpatizanți sau voluntari ai fundației sunt conectați și cu unele dintre violențele cu caracter homofob care au avut loc anul acesta la Pride.
Și pe 29 și 31 octombrie același canal neolegionar NS a publicat poze cu graffitiuri cu simbolurile ilegale și mesaje similare, inclusiv o poză cu unul dintre grafferi în acțiune.
Legătura dintre tinerii neolegionari ideologizați de Florin Dobrescu și Fundația Ogoranu și Blocul Naționalist
Tot canalul NS a publicat în luna iulie, chiar în ziua marșului Pride din București, poze cu „prima acțiune sub egida Blocului Naționalist”, în care erau afișate de la fereastra unui bloc aflat pe traseul marșului Pride bannere cu sigla Blocului și cu mesaje pro Familia Tradițională și anti-LGBT. În comentarii administratorii NS doresc „MOARTEA HOMOSEXUALILOR!”.
Postarea NS în care a apărut pentru prima dată menționat Blocul Naționalist a avut loc cu două luni înaintea lansării oficiale a Blocului de pe 23 septembrie la Brașov, după un concert ce reunea mai multe trupe de extremă dreapta din România, Italia, Serbia și Republica Moldova.
Lansarea Blocului a avut loc în cadrul unui eveniment organizat predominant de grupări de ultras de extremă dreapta precum Honor et Patria (grup fondat de George Simion și în continuare conectat cu AUR, unii membri HP fiind acum în AUR) sau Camarazii. Blocul se vrea o umbrelă care aduce împreună mai multe grupări ultranaționaliste.
Nu este clară legătura cu tinerii simpatizanți ai Fundației Ogoranu care țin în viață canalul de Telegram NS unde instigă la ură și violență, fac propagandă neolegionară și au numeroase postări rasiste, antisemite, xenofobe, cu simboluri fasciste, svastici și apologii ale legionarilor, ale lui Hitler și ale altor criminali de război.
Apropierea NS față de ultrașii neofasciști și Blocul Naționalist se vede și în postarea adresată autoarei acestui articol, în care își arată susținerea față de HP și Blocul Naționalist.
Concertul extremist anulat al ultrașilor neofasciști a adus furia lor în stradă
Pe 14 octombrie, ultrașii de extremă dreapta de la Honor et Patria și-au serbat 20 de ani de la înființare cu un concert similar celui de la Brașov unde fusese lansat Blocul Naționalist. Deși concertul era programat inițial să aibă loc în Club Fabrica, clubul a decis anularea acestuia, după o postare a autoarei pe social media.
În postarea respectivă sesizam faptul că trupele invitate fac constant propagandă legionară. Solistul uneia dintre ele are tatuat pe mână simbolul fascist al Gărzii de Fier, a fost vicepreşedinte al organizației de extremă dreapta Noua Dreaptă, iar trupa sa invitată la concert - Brigada 2 - e continuarea altei inițiative muzicale cu versuri de un rasism virulent.
Aceste versuri instigau la violență pe motive etnice și preamăreau Mișcarea Legionară și pe liderul ei Corneliu Zelea Codreanu.
Afișul inițial al concertului promovat cu entuziasm de Mihai Rapcea, avocatul Dianei Șoșoacă, și el fost membru Noua Dreaptă, care se lăuda în 2022 că „bătea gay la Pride”. Linkul din postare duce la o piesă Brigada 2, iar Mihai Rapcea pare să aibă legături apropiate cu solistul ei, și el membru Noua Dreaptă, având în vedere că acesta îi dă tag în numeroase postări lui Mihai Rapcea, iar Rapcea a distribuit cel puțin o postare a sa - cu RO-EXIT.
Decizia Clubului Fabrica
Clubul Fabrica nu avea toate aceste informații. Din dorința de a nu atrage atenția publică, mai ales după știrile cu privire la concertul de la Brașov, HP a comunicat clubului, conform spuselor acestuia din urmă, că „va fi un concert de hip-hop cu 2 artiști, într-un cadru mai restrâns, care nu are nevoie de promovare”.
Odată ce a devenit clară natura concertului, Clubul Fabrica, fidel valorilor sale contra extremismului, a decis cu promptitudine anularea concertului.
HP a reușit totuși să schimbe locația concertului aniversar și acesta a avut în continuare loc. Dar supărarea a rămas și s-a manifestat în primă fază printr-o postare HP pe social media în care se plângea de „cenzură” și „cancel culture” din partea subsemnatei și a Clubului Fabrica. Atât HP, cât și comentariul grupării de ultras neolegionari Radical Entourage o numesc pe autoarea acestui articol „Ana Pauker”, etichetă ce îmbină intenționat anticomunismul și antisemitismul.
Nu este prima oară când grupuri de extremă dreapta o atacă online pe autoare în urma dezvăluirilor sale, însă pentru prima dată aceste atacuri se mută de pe „pereții virtuali” pe pereții din stradă.
La doar o zi distanță de această postare, pe 18 octombrie, apare în centrul Bucureștiului, pe strada Mendeleev, pe peretele unui alt pub din Capitală, un graffiti identic cu comentariul Radical Entourage la adresa autoarei, însoțit de simbolul crucii celtice folosit de extrema dreaptă. Ulterior, comentariul Radical Entourage de la postarea HP este șters. Graffitiul a rămas.
Din păcate costurile și responsabilitatea acoperirii acestor înscrisuri revine de cele mai multe ori proprietarilor sau chiriașilor imobilelor în cauză.
Printre primele reacții furioase la vestea anulării concertului HP și primele atacuri la adresa autoarei și a Clubului Fabrica le-a avut chiar influencerița online Oana Lovin, unul din vectorii populari ai național-populismului actual.
Liber la concerte pentru extrema dreaptă
Alte cluburi continuă însă să dea platforma unora dintre artiștii cu versuri și atitudini explicit de extremă dreapta. Tot în luna octombrie, chiar înainte de concertul aniversar HP, un alt club din Cluj-Napoca organiza un concert cu trupele Clasimetric și Cedry2k - acesta din urmă fiind bine cunoscut pentru afinitățile sale neolegionare, inclusiv pentru preluarea în versurile sale a unei poezii scrise de unul dintre marii ideologi și comandanți ai Mișcării Legionare, Radu Gyr, condamnat pentru crime de război.
Mai recent, pe 5 noiembrie, un alt club cu tradiție din București - Expirat, a găzduit un concert pentru lansarea albumului „31 Februarie” al rapperului Alan, în care a avut ca invitați membrii trupei Paraziții - Ombladon, Cheloo, Freakadadisk. Cheloo, fost membru în juriul emisiunii TV X Factor și actual membru, încă din 2016, al emisiunii TV iUmor, a avut numeroase ieșiri publice în care își exprima convingerile de extremă dreapta.
În 2010, Cheloo a apărut într-un videoclip cu un tricou cu mesajul „White and Proud” (Mândru că sunt alb) și numărul 14 (Cunoscut ca „Cele 14 cuvinte”) - simboluri folosite de neonaziști și suprematiștii albi.
În 2011, Cheloo și-a tatuat o svastică pe spate, iar în 2015 a publicat o poză din studioul său de înregistrări unde se putea vedea pe tavan tot o svastică. În 2013, ca jurat în emisiunea X Factor, acesta a adresat remarci homofobe unui participant.
Faptul că atitudinea lui Cheloo și a trupei Paraziții nu s-a schimbat în ultimul deceniu este dovedit de versurile pieselor lor, din 2010 până în 2023, versuri care au numeroase remarci rasiste, sexiste, homofobe. Mai mult chiar, în piesa „Arma Secretă” din 2019, acesta face o apologie voalată a criminalului de război Ion Antonescu și a liderului Mișcării Legionare Corneliu Zelea Codreanu, pe care îi enumeră împreună cu liderul democrat Iuliu Maniu, președinte al Partidului Național-Țărănesc, încercând prin alăturare să îi prezinte pe toți trei ca lideri anticomuniști patrioți și fără vină.
“F***-n c** e curaj, prietenia e glumăMândria e păcat, Naționalismu' e crimă [...]Iar iubirea de țară se predă iar pe ascuns:Antonescu, Maniu, Codreanu sunt criminaliCiomu Vâlcu, Frone, Belone sunt nume mari” (versuri Arma Secretă, 2019)
De unde vine dublul standard?
Ne întrebăm, atunci, de ce în cazul lui Cheloo și al trupei Paraziții, autoritățile nu se autosesizează, presa mainstream și locațiile de concert le acordă în continuare platformă și vizibilitate. În timp ce rapperul rom Gheboasă a stârnit vigilența acelorași autorități până atunci letargice, care s-au autosesizat să îl amendeze pentru „versuri vulgare și rasiste”, precum și multe reacții scandalizate din societate.
De unde vine acest dublu standard? De ce ne indignăm mai mult la „versurile vulgare” ale lui Gheboasă decât la o trupă care de peste 10 ani continuă nestingherită la TV? În timp ce, în concerte și pe albume sau pe social media, transmite mesaje pline de ură pe criterii rasiale, de gen sau orientare sexuală, continuă să afișeze simboluri naziste interzise de lege și să facă apologia unor criminali de război.
Svastica și gardul de fier și pe sinagoga din Timișoara și acuzele la William Totok
În luna septembrie, înainte de izbucnirea războiului între statul Israel și grupările militante palestiniene conduse de Hamas și fără legătură cu conflictul de durată, pe sinagoga din Timișoara au apărut mai multe simboluri fasciste, relata jurnalistul William Totok. Și William Totok a fost subiectul a numeroase insulte (inclusiv cu caracter antisemit), instigări și amenințări în urma articolelor sale cu privire la extrema dreaptă din România.