Confruntare la summitul UE: Ungaria este neclintită și anunță că va bloca negocierile de aderare și ajutorul european pentru Ucraina

acum 11 luni 76

Un posibil compromis la summitul de joi și vineri ar presupune începerea negocierilor de aderare în luna martie, după ce Ucraina va îndeplini toate condițiile, dar există și posibilitatea ca Viktor Orban să nu fie convins, scrie Reuters.


Budapesta a anunțat luni că nu va ceda presiunilor exercitate de alte state din Uniunea Europeană pentru a da undă verde începerii negocierilor de aderare cu Ucraina, pregătind terenul pentru o confruntare la summitul UE de joi și vineri.


Viktor Orban a amenințat că se va opune prin veto nu numai începerii negocierilor de aderare, dar și ajutorului UE pentru Kiev, iar șeful diplomației maghiare a confirmat poziția.


„O majoritate a politicienilor europeni vor să ia decizii atât de importante, care sunt complet nepregătite și nu au un acord strategic privind viitorul Europei”, a scris pe Facebook ministrul de externe Peter Szijjarto înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, care va contribui la pregătirea summitului.


„Nu vom ceda la nicio presiune, indiferent de unde vine aceasta, de la cine și despre ce fel de șantaj sau promisiune vorbim”.


Unii politicieni și-au exprimat speranța că statele membre vor reuși totuși să convingă Ungaria pentru a obține un rezultat pozitiv la summit.


„Vreau să cred că europenii vor fi uniți, și astăzi vom trimite mesaje clare omologului nostru ungar pentru ca acest lucru să fie așa”, a declarat ministra franceză de externe, Catherine Colonna.


În acest timp, ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a vorbit despre „o ciocnire de ideologii, între cei care vor ca Europa să fie puternică și cei care nu vor deloc UE".


Așteptările cu privire la rezultatele summitului sunt împărțite.


Cei care se așteaptă ca Orban să cedeze în cele din urmă au vorbit despre un posibil compromis care ar presupune începerea negocierilor cu Ucraina în martie, odată ce vor fi îndeplinite condițiile finale, scrie Reuters.


Alți politicieni și diplomați au sugerat însă că este posibil ca Orban să nu fie convins.


Ucraina se teme de o decizie „devastatoare”


Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, care a participat la reuniunea miniștrilor de externe ai UE, a subliniat că blocarea începerii negocierilor de aderare ar fi „devastatoare” și ar arăta că UE nu este capabilă să își respecte angajamentele istorice.


„Nu-mi pot imagina, nici măcar nu vreau să vorbesc despre consecințele devastatoare care vor avea loc dacă Consiliul (European) nu va lua această decizie”, a spus el.


Asigurarea unei noi asistențe financiare din partea Europei este și ea esențială, mai ales că îndoielile cresc și în ceea ce privește viitorul sprijin al SUA pentru Kiev. Statele membre negociază alocare a cinci miliarde de euro către Kiev, iar lucrurile sunt complicate, dincolo de veto-ul Budapestei, de criza bugetară din Germania.


„Nu vom ajunge la un acord” cu privire la cele 5 miliarde de euro, a declarat pentru Politico un diplomat U, sub acoperirea anonimatului.


Toate aceste decizii - precum și o alta privind al 12-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei - necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de țări ale blocului.


În timp ce UE se găsește din nou în situația de a încerca să obțină sprijinul lui Orban pentru Ucraina, se așteaptă totuși ca săptămâna aceasta, Comisia Europeană să deblocheze accesul Budapestei la 10 miliarde de euro.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/summit-ue-ungaria-negocieri-aderare-ucraina-4745397

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.