Racheta testată luni de Coreea de Nord este a doua lansată în decurs de câteva ore de Phenian, relatează agenția Reuters, care citează autoritățile din Coreea de Sud și Japonia, notează News.ro.
Cu o rază de acțiune de peste 15.000 de kilometri, racheta poate ajunge atât în Japonia, cât în partea continentală a Statelor Unite, a precizat viceministrul parlamentar nipon al Apărării, Shingo Miyake.
Potrivit Consiliului de Securitate Naţională al Coreei de Sud, este vorba despre o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, care a fost lansată dintr-o zonă din apropierea Phenianului, către marea din largul coastei de est a țării și a zburat aproximativ 1.000 km.
Autoritățile de la Seul au acuzat Phenianul că, prin acțiunile sale, destabilizează regiunea și încalcă mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.
La rândul său, Ministerul Apărării de la Tokyo a precizat că zborul a durat 73 de minute, racheta a atins o altitudine de peste 6.000 km și a căzut, în cele din urmă în mare, în afara zonei economice exclusive a Japoniei, la vest de Hokkaido.
Cu câteva ore înainte de lansare, duminică, Phenianul a testat o altă rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, care a căzut în ocean după un zbor de aproximativ 570 km.
În contextul acestei lansări, Coreea de Nord a criticat SUA pentru faptul că a trimis un submarin cu propulsie nucleară în Coreea de Sud, acuzând Washingtonul că orchestrează „avanpremiera unui război nuclear”. Vizitele submarinelor americane în zonă s-au înmulțit pe fondul unor acorduri între SUA și Coreea de Sud, menite să descurajeze programele nuclear și de rachete ale Phenianului.
În urma acțiunilor Coreei de Nord, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a discutat cu omologii săi de la Seul și Tokyo despre schimbul de informații referitoare la lansările de rachete, a transmis președinția americană. Ministerul sud-coreean al Apărării a precizat că sistemul de schimb de date în timp real privind rachetele, pregătit de cele trei țări, va deveni operațional în „câteva zile”.
SUA au avertizat recent că un atac nuclear lansat de Coreea de Nord ar însemna sfârşitul regimului de la Phenian.
De partea sa, Coreea de Nord afirmă că are dreptul de a dezvolta un program de rachete balistice pentru autoapărare.
Foto: Profimedia