Crearea unor elemente grele rare a fost observată în urma unei coliziuni între stele neutronice

acum 1 an 148

Astronomii au fost martorii creării unor elemente grele rare în urma unei coliziuni violente între două stele neutronice care au fost scoase din galaxia lor de origine, aflată la aproximativ 1 miliard de ani lumină distanță, scrie The Guardian.


Explozia cataclismică a dezlănțuit o explozie de raze gamma de peste 1 milion de ori mai strălucitoare decât Calea Lactee și a aruncat în spațiu material care a format elementul rar telur și alte elemente cunoscute sub numele de actinide și lantanide.


Se crede că și elementele comune precum iod și toriu au fost, de asemenea, create în acest eveniment.


Este pentru prima dată când un astfel de spectacol cosmic, cunoscut sub numele de kilonovă, a fost observat cu ajutorul telescopului spațial James Webb, care a permis astronomilor să identifice elementele produse în coliziune după semnăturile lor în infraroșu.


Neutron Star Collision Unleashes Spectacular Kilonova Explosion ?Credits: seekersofthecosmos#astronomyprediction #astrophotography_space #astronomyadventure #astronomia #astronomicalevent #astrophotographer #astronomyscience #astronomyfacts #spacescience #space #spacation pic.twitter.com/vJ3s1d2v6H

— Cosmo Madness (@cosmo_madness) October 23, 2023

Lucrarea, publicată în revista Nature, arată că, în timp ce multe elemente sunt produse prin fuziunea elementelor mai ușoare în miezul stelelor sau în exploziile stelare, unele elemente mai grele se nasc în mediul mai energetic al stelelor neutronice care se ciocnesc între ele.


„Pentru prima dată avem dovezi că aceste tipuri particulare de elemente se formează în aceste fuziuni", a declarat Andrew Levan, profesor de astrofizică la Universitatea Radboud din Olanda.


„Sunt 150 de ani de când avem [tabelul periodic] și încă nu știm de unde provin un număr bun de elemente. Unul dintre lucrurile pe care încercăm să le facem este să umplem aceste goluri".


Stelele neutronice sunt obiecte incredibil de dense și compacte, la fel de masive ca soarele, dar la fel de mici ca un oraș.


Astronomii au fost alertați de potențiala coliziune dintre stelele neutronice în luna martie, când au detectat o explozie intensă de raze gamma din spațiul îndepărtat, a doua cea mai strălucitoare înregistrată în ultimii 50 de ani.


Bazându-se pe o serie de detectoare și telescoape terestre și spațiale, cercetătorii au localizat mai întâi sursa exploziei de radiații de 200 de secunde și apoi au dirijat telescopul spațial James Webb asupra urmărilor.


Pe parcursul unei perioade de câteva zile, lumina rezultată în urma coliziunii s-a transformat din albastru în roșu, semn distinctiv al unei kilonove.


Stelele neutronice par să fi fost aruncate dintr-o galaxie strălucitoare observată în apropiere, înainte de a fuziona la 120.000 de ani lumină distanță, lățimea Căii Lactee, câteva sute de milioane de ani mai târziu.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/creare-elemente-grele-rare-coliziune-stele-neutronice-4700675

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.