Un exemplu este ferma Joha, situată în statul Bahia. Rodrigo Brondani, managerul general al fermei, estimează o producţie de până la 80 de saci de cafea (de 60 kg) pe hectar, dublu faţă de media naţională. Doar recolta din 2024 a fost evaluată la aproximativ 17 milioane de dolari, la preţurile actuale de piaţă. Joha are 900 de hectare cultivate, de peste 20 de ori mai mult decât o fermă medie din Brazilia.
Pe fundalul schimbărilor climatice şi al precipitaţiilor tot mai imprevizibile, fermele de mari dimensiuni, dotate cu sisteme de irigaţii performante, devin vitale pentru menţinerea producţiei mondiale de cafea. În vestul statului Bahia – o nouă frontieră agricolă – irigaţia este deja regula, nu excepţia.
Totuşi, nu toate regiunile sunt la fel de norocoase. În zonele tradiţionale din statul Minas Gerais, nivelul pânzei freatice a scăzut atât de mult încât forajul pentru apă poate ajunge până la 300 de metri adânc...