”Aceste două lucruri le pot spune pentru că au o semnificație care ne interesează pe toți”, a explicat Cristian Tudor Popescu la cea mai recentă ediție a emisiunii transmisă live de Recorder pe Youtube.
Faptul că președintele Klaus Iohannis nu face transparente cheltuielile deplasărilor sale l-a determinat pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu să relateze două momente dintr-o discuție pe care, până acum, nu a detaliat-o niciodată. În 2014, înainte de a candida, Klaus Iohannis ”s-a cerut”, cum s-a exprimat CTP, să discute, neoficial, cu ziaristul.
”Nu pentru că l-ar fi interesat, ca pe orice politician, ce aveam eu de spus”, a explicat Cristian Tudor Popescu. Ci ca să obțină un pic de indulgență față de criticile care ar fi urmat în campania electorală, susține ziaristul.
”Nu voi povesti chestiuni de natură pur personală ale domnului Iohannis, pe acelea niciodată nu le voi discuta. Dar aceste două lucruri le pot spune pentru că au o semnificație care ne interesează pe toți”, a explicat CTP în emisiunea de la Recorder.
Primul episod
Jurnalistul a amintit că întâlnirea venea în momentul în care Klaus Iohannis nu ajunsese încă președintele Partidului Național Liberal. ”Fusese doar candidat la funcția de premier în 2009 și de vicepremier în 2014 și pierduse”. Apoi, Klaus Iohannis începuse o ascensiune politică abruptă și densă.
Jurnalistul i-a spus că ”Aveți așa un noroc, un farmec de ați urcat atât de scurt în carieră. Acum o rezolvați cu Crin Antonescu? Iohannis mi-a confirmat scurt: ”Da”, în sensul că va deveni președinte al PNL.
”Ați cam ars etapele. Veți ajunge șef de partid și candidat la președinție”, i-a zis CTP.
<strong>”Prin toate societățile și grupurile în care am fost, în foarte scurt timp am fost considerat conducător”, i-a răspuns Klaus Iohannis, potrivit ziaristului, surprins de încrederea în sine a politicianului. </strong>
”Conducătorul” a intervenit jurnalista Anca Simina, realizatoare emsiunii ”Cap la Cap”.
”Exact așa mi-a spus. S-a convenit să fie conducător”, a povestit CTP.
Al doilea episod
Secvența următoare povestită de ziarist ține tot de stilul superior al lui Klaus Iohannis:
”Când a plecat, Klaus Iohannis s-a întors spre mine și a spus, filozofic: ”Nu știu dacă România este pregătită pentru mine”, a povestit CTP.
”Și era pregătită?”, a întrebat moderatoarea.
”De fapt, România era pregătită. Dar Klaus Iohannis a făcut mai mult rău decât Traian Băsescu. Pentru că omul ăsta a dat de perete, a dat cu piciorul la atâtea speranțe pe care și le-au pus oamenii în el. Și speranțe legate de Occident”, a motivat CTP.
Iohannis și-a bătut joc de acest popor și asta n-a făcut-o nimeni dintre președinți.
Cristian Tudor Popescu:
Investigația
Subiectul deplasărilor externe ale președintelui Klaus Iohannis a revenit pe agenda publică după ce Anca Simina a realizat în Recorder o investigație video despre felul în care călătorește președintele României. În filmul prezentat, ziarista arată că în timp ce Klaus Iohannis călătorește cu avion închiriat aproape în orice împrejurare, mulți alți șefi de stat sau de guvern din Europa merg cu avioane de linie. La fel procedează și lideri ai instituțiilor Uniunii Europene.
În plus, spre deosebire de alte administrații naționale, administrația prezidențială din România nu comunică publicului datele legate de cheltuieli. După lansarea materialului jurnalistic, peste 31.000 de oameni au semnat, până duminică la prânz, un apel pentru ca președintele Klaus Iohannis să-și facă publice cheltuielile de deplasări.
SpotMedia: În Africa, s-a anulat un safari pregătit pentru Iohannis
Publicarea investigației a venit înainte ca președintele României să-și înceapă turneul african. Între 14 și 23 noiembrie 2023, Klaus Iohannis va călători în Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal, a anunțat Palatul Cotroceni. Vizita se va face cu un avion privat închiriat.
Citând o sursă din Guvern, SpotMedia a relatat că, după publicarea investigației Recorder „Programul președintelui a fost modificat, iar unele vizite de relaxare, cum ar fi un safari, au fost scoase de pe agendă”.
Potrivit publicației, vizita este una ”la care s-a muncit extrem de mult” și necesară, pentru că de 30 de ani un șef de stat român nu a mai făcut un turneu complex în Africa. Numai că ea a căzut în derizoriu din cauza ”apetenței pentru lux a președintelui”.