Cum a câștigat One Properties dizolvarea asociațiilor civice care i-au contestat proiectele imobiliare. Judecătorii recunosc importanța ONG-urilor, dar să plătească când pierd

acum 10 luni 55

Dosarul în care One Mircea Eliade Propties SRL a solicitat dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiu a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sector 5 pe 1 august 2022. Avocații au invocat insolvabilitatea Asociației Salvați Bucureștiul, fiind indicate datorii de 70.000 de lei. Sumele reprezintă cheltuieli de judecată pe care Asociația Salvați București a fost obligată la plată, în alte litigii.


Judecătoria Sector 5 București a decis pe 20 decembrie dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul, înființată în urmă cu 15 ani de Nicușor Dan. Primarul Capitalei s-a retras din asociație după câștigarea alegerilor.


Decizia nu este definitivă și vine la un an distanță după ce One Mircea Eliade Propties a câștigat în instanță dizolvarea altor două ONG-uri, S.O.S Orașul și Miliția Spirituală, afiliate Asociației Salvați București.  


În toate cele trei cazuri, avocații dezvoltatorului imobiliar au indicat insolvabilitatea asociațiilor, acuzându-le că blochează proiectele imobiliare, prin promovarea de acțiuni în instanță pe care nu și le pot susține financiar, în cazul în care le pierd.


Ce au acuzat dezvoltatorii imobiliari


În dosarul privind dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul, dezbaterile pe fondul cauzei au avut loc pe 20 septembrie. Libertatea a consultat susținerile avocaților celor două părți în dosarul publicat pe Rejust.


Dincolo de sumele invocate ca datorii, cele două părți se acuză reciproc de hărțuire în instanță. 


„Scopul înființării pârâtei şi felul în care aceasta se comporta la început nu mai este la fel în prezent. Astfel, se poate spune că în București, asociația avea resursele necesare şi putea să își asume un eventual litigiu, lucrurile s-au schimbat în prezent, iar pârâta nu mai funcționează corespunzător, fiind folosită doar ca un instrument pentru a iniţia litigii, pentru a bloca tot felul de proiecte, ca în final, dacă pierd, să fie exonerați și să nu își asume răspunderea pentru suportarea cheltuielilor de judecată şi a prejudiciilor cauzate”, a susținut avocatul dezvoltatorului imobiliar în fața completului de judecată.


Cum s-a apărat Asociația Salvați Bucureștiul


În replică, avocatul Asociației Salvați București a invocat că interesul companiei în dizolvarea pârâtei este acela de a o împiedica să mai formuleze cereri de chemare în judecată viitoare și nu faptul că ar fi insolvabilă. 


În cadrul dezbaterilor, avocatul dezvoltatorului imobiliar a dat exemplu dosarul soluționat în urmă cu un an la Judecătoria Cluj Napoca, prin care s-a decis dizolvarea asociației S.O.S Orașul. 


Datoriile


Potrivit documentelor depuse la dosar, „s-a făcut dovada faptului că reclamanta (One Mircea Eliade Propties n.r.) avea de recuperat de la asociație suma de aproximativ 260.000 lei, fiind indicate titlurile de unde rezultă această sumă, sumă din care au mai achitat 24.168 lei, rămânând un rest de plată de 73.067,26 lei, la care se adaugă datoriile asociației către terți, care constituie dosare separate”. 


Asociația Salvați Bucureștiul a solicitat suspendarea procesului privind dizvolvarea până la soluționarea definitivă a litigiilor în care contesta sumele reținute ca datorii. Cererea a fost respinsă de instanță, după ce avocații companiei reclamantei s-au opus suspendării. 


”Chiar dacă s-ar admite, prin absurd, cererea de lămurire dispozitiv şi contestaţia la executare nu ar duce la un debit zero față de reclamantă, ci doar s-ar înjumătăț suma datorată de aproximativ 190.000 lei datorată către Auchan şi încă aproximativ 70.000 lei datoraţi către reclamantă”, a motivat apărătorul dezvoltatorului imobiliar.


La ultimul termen de judecată, pe 20 septembrie, pe emailul instanței a fost înregistrată o cerere de intervenție în dosar a unui alt dezvoltator imobiliar, omul de afaceri Virgil Călina. La rândul său, solicita, asemenea celor de la One Mircea Eliade Propties SRL, dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul. Motivele invocate au fost aceleași: insolvabilitatea asociației. Cererea sa a fost respinsă de judecători.


Alt proces pierdut de ONG-uri, la Cluj


Asociația S.O.S. Orașul este o asociație civică afiliată Asociației Salvați Bucureștiul. One Mircea Eliade Propties a solicitat dizolvarea sa printr-o acțiune introdusă la Judecătoria Cluj Napoca pe 1 august 2022.


În motivarea cererii, dezvoltatorul imobiliar a arătat că ”activitatea asociației pârâte se rezumă la a ataca în instanță proiecte de anvergură din București, abuzând astfel de drepturile sale şi de a se folosi de imaginea dezvoltatorilor pentru a-şi promova propria imagine, acționând astfel în scop nelegitim”.


Apărătorul companiei a susținut în fața judecătorului din Clluj că, în fapt, Complexul One Floreasca City ”a atras atenția unor asociaţii non-guvernamentale care au demarat o întreagă campanie împotriva proiectului”, care au inițiat procese în instanță.


”Litigiile au generat costuri importante reclamantei şi au fost soluționate în defavoarea ONG-urilor, instanțele de judecată constatând legalitatea actelor ce au stat la baza proiectului disputat. Pârâta a fost obligată la plata sumei de 41.587,75 lei cu titlul de cheltuieli de judecată, în cuantum cenzurat. Reclamanta a încercat recuperarea sumelor datorate pe calea executării silite, însă Asociația își menține o stare de insolvabilitate tocmai pentru a putea continua demersuri nefondate împotriva dezvoltatorilor imobiliari, fără a suporta prejudiciile cauzate acestora după finalizarea litigiilor”, au motivat apărătorii dezvoltatorului imobiliar.


Magistrații explică dizolvarea


Magistrații Judecătoriei Cluj Napoca le-au dat câștig de cauză, iar pe 18 noiembrie, anul trecut, au decis dizolvarea Asociației S.O.S. Orașul. 


„Instanța nu contestă interesul public al activităţii întreprinse de Asociaţie şi nici dreptul acesteia de a acționa, aşa cum consideră de cuviinţă, în momentul în care constată nelegalități în ceea ce privește activităţi realizate în domeniul urbanismului, a arhitecturii, a protejării patrimoniului, a mediului ori a altor domenii menţionate în obiectivele sale. Însă în situaţia în care în sarcina sa sunt stabilite diverse obligații de plată, cu diverse titluri, se impune a fi în măsură să le onoreze”, au motivat judecătorii.


În condițiile în care pârâta nu şi-a îndeplinit în mod benevol obligația de achitare a sumei datorate în baza titlului executoriu, iar recuperarea creanței nu a fost posibilă în procedura de executare silită datorită lipsei de bunuri mobile ce pot fi urmărite silit, interesul reclamantei este acela de recuperare a creanței prin lichidarea patrimoniului asociației.


Motivarea instanței:

Decizia a fost contestată de Asociația S.O.S. Orașul, dosarul fiind în pronunțare la Tribunalul Cluj. Sentința, în calea de atac, este așteptată pe 5 ianuarie


Asociația Miliția Spirituală a fost dizolvată definitiv pe 12 decembrie anul trecut. 


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/cum-a-castigat-one-properties-dizolvarea-asociatiilor-civice-care-i-au-contestat-proiectele-imobiliare-judecatorii-recunosc-importanta-ong-urilor-dar-sa-plateasca-cand-pierd-4755153

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.