Lupte intense au avut loc în Gaza în ultimele 24 de ore între militarii israelieni și luptătorii Hamas, care au tras cu rachete antitanc, au declanșat dispozitive explozive și au aruncat grenade, scriu Times of Israel și Jerusalem Post.
Soldații din Batalionul 13 al Brigăzii „Golani” au reușit să iasă dintr-o ambuscadă întinsă de Hamas, în urma unei bătălii intense la miezul nopții dintre miercuri și joi, a relatat Radio Armata, citat de Times of Israel.
Forțele de apărare israeliene (IDF) au declarat că militarii au dus „lupte prelungite” împotriva teroriștilor Hamas care au tras rachete antitanc, au declanșat dispozitive explozive și au aruncat grenade asupra forțelor israeliene.
Potrivit unei relatări a Radioului Armatei, luptătorii Hamas au încercat să întindă ambuscada la miezul nopții, ieșind din tuneluri și atacându-i pe militarii israelieni cu rachete antitanc, mortiere și drone.
Potrivit informațiilor, atacatorii Hamas au încercat să intre în vehiculele blindate de transport de trupe și să preia controlul asupra acestora. Trupele israeliene, spune sursa, i-au respins în lupte crâncene corp la corp, apelând, de asemenea, la atacuri aeriene și de artilerie, într-o luptă care a durat aproximativ trei ore.
Potrivit relatărilor, 20 de teroriști au fost uciși și aproximativ 10 au reușit să scape. Radioul Armatei a declarat că nu au existat victime israeliene în luptă.
Times of Israel scrie că trupele Brigăzii de Infanterie Nahal au întâlnit, de asemenea, un grup de luptători Hamas care au deschis focul asupra lor. Un avion a fost direcționat pentru a lovi unitatea Hamas.
Armata israeliană a confirmat între timp că încă unul dintre soldații săi a fost ucis în luptele din nordul Gaza. Astfel, numărul soldaților israelieni uciși de la extinderea operațiunilor terestre în Gaza, vinerea trecută, a ajuns la 17.
Oficialii nu au specificat unde anume au avut loc confruntările. Hărți și imagini din satelit publicate anterior de New York Times și de alte ziare au arătat însă că trupele și blindatele israeliene se îndreaptă din trei direcții spre încercuirea orașului Gaza.
De partea celalată, Hamas a anunțat miercuri că două tancuri și patru vehicule militare israeliene au fost distruse cu obuze antiblindate în orașul Beit Hanoun, în nordul Fâșiei Gaza.
Informațiile nu au putut fi verificate independent.
Ofensiva va dura mai multe luni
Analiștii și oficialii occidentali au avertizat că ofensiva israeliană va fi una sângeroasă și se va întinde cel mai probabil pe luni de zile - iar surse israeliene par să confirme așteptările.
Etapele combinate ale actualei invazii și cele ulterioare ale insurgenței și luptelor de intensitate mai redusă vor dura câteva luni, au declarat surse bine informate pentru The Jerusalem Post.
În timp ce până în prezent, IDF și înalții oficiali politici au vorbit despre o invazie care să dureze câteva săptămâni, impresia acum este aceasta că va dura mai mult.
Nu vor exista doar lupte intense, ca acum, ci mai degrabă o combinație de strategii, urmată de luni de luptă împotriva unei insurgențe, după etapa inițială.
Nu va exista nici o zi clară care să marcheze sfârșitul luptelor, deoarece nu se așteaptă ca Hamas să se predea. În schimb, se așteaptă ca intensitatea confruntărilor să scadă treptat.
Ce se va întâmpla după aceste câteva luni este greu de estimat pentru IDF.
Mii de teroriști Hamas au fost uciși de către IDF până acum, aproximativ 1.500 în primele câteva zile. Câteva zeci de mii de membri ai forțelor Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian rămân însă în Gaza.
Nu este clar câți dintre aceștia se află încă în nordul Fâșiei, ascunzându-se în tuneluri, spitale, moschei și alte zone civile, și câți au fost evacuați în sudul Gaza.
Tot mai mulți civili uciși
Un lucru cert este că tot mai mulți civili vor muri în următoarea perioadă. Potrivit autorităților locale din Gaza, peste 9.000 de oameni au fost uciși de la începutul campaniei ofensive israeliene, care a urmat atacului terorist al Hamas din 7 octombrie - soldat cu cel puțin 1.400 de morți.
Mii de copii și femei se numără printre cei morți în Fâșie. Organizațiile internaționale ONG-uri și mai multe state au cerut oprirea focului sau măcar o pauză umanitară, care să permită evacuarea civililor. Israelul nu a fost deocamdată de acord cu o astfel de pauză.
Se estimează că sute de mii de persoane se află încă în nordul Fâșiei, în ciuda avertismentelor Israelului, din simplul fapt că nu au unde să fugă.
IDF a anunțat că a folosit șase metode diferite pentru a încuraja evacuarea: apeluri telefonice, mesaje text, fluturași, rețele sociale, apeluri publice în mass-media și, ocazional, metoda „zguduirii acoperișului”, care include lansarea unei rachete pentru a se lovi puternic de un acoperiș - fără a exploda - pentru a speria și motiva civilii să evacueze, după ce avertismentele anterioare au fost ignorate, scrie Times of Israel.
Până la 100 de răniți ar putea părăsi azi Gaza pentru a trece în Egipt, alături de sute de cetățeni care dețin și un pașaport străin. Alte evacuări asemănătoare sunt așteptate în zilele următoare.