”Pe 12 ianuarie, 1483, a avut loc căsătoria Elenei, fiica lui Ștefan cel Mare al Moldovei și a Evdochiei de la Kiev, cu Ivan cel Tânăr, moștenitorul tronului Moscovei”, rememorează Dragoș Galbur, într-o postare pe Facebook.
Și ”dacă vreți să-l puneți pe Dodon în torbă vreodată„ atrage atenția Dragoș Galbur, întrebați-l de ce rușii o numeau pe Olena – Voloșanca.
Răspunsul este clar – ”Voloșanca e de la voloh, volohă, ceea ce înseamnă român”, subliniază Dragoș (Dodon refuză identitatea limbii române, numind-o „moldovenească” – n.r.).
”Așadar pentru a întări relațiile cu Moscovia, într-o Europă de Est dominată de turci, Ștefan dăduse acordul ca fiica sa să se mărite cu prințul rus”
”Astfel, trimisul rușilor, Mihail Pleștev a venit la Suceava ca s-o ceară de nevastă pe Olena, din partea prințului rus.
Deci protagonista noastră nu și-a văzut niciodată viitorul soț până nu a ajuns la Moscova. E ca și cum i-a dat friend request pe Facebook și după s-au căsătorit.
Aproape 7 luni a mers domnița moldoveană de la Suceava la Moscova, străbătând Polonia.
În tot acest drum, pe lângă delegația rusească, dânsa a fost însoțită de trei boieri apropiați de-ai lui Ștefan: Lașcu, Sînger și Gherasim.
Ajunsă la Moscova, Elena a fost cazată la Mănăstirea Voznesenskaia, unde a rămas până la oficierea căsătoriei.
Toate bune și frumoase, au jucat tinerii nunta, după care pe lume a venit primul copil — Dimitrie, care la 15 ani a devenit cneaz al Moscovei, Vladimirului și Novgorodului. (Ooo, trebuie de pretins la aceste teritorii neapărat, sunt teritorii istorice ale Moldovei, conform logicii lui Putin)”.
”Dar norocul și fericirea nu au durat mult timp…”
”…pentru că Ivan cel Tânăr, soțul Olenei, murise de podagră sau de cine știe ce, lăsând văduvă pe domnița moldoveană.
Între timp, mama vitregă a lui Ivan, care avea și ea un fiu, Vasilii, a început un adevărat complot împotriva Olenei și a lui Dimitrie, dorind să-i elimine pe aceștia din viața politică și publică a Moscovei, și să-și pună odrasla la tron, lucru care i-a și reușit. Istoricii numesc această perioadă „criza dinastică moscovită”.
Astfel, tânărul Dimitrie și mama lui, Olena Voloșanca au fost întemnițați și torturați, fără ca Ștefan cel Mare să aibă idee despre acest lucru.
Bănuind că ceva nu este în regulă Ștefan a trimis solii la stânga și la dreapta, pentru a se informa ce se mai aude de fiica și nepotul său. Dar în zadar, toate răspunsurile erau evazive și mincinoase.
”În 1504, Ştefan avea să treacă la Domnul, întunecat de grija fiicei şi nepotului său, neştiind exact care era soarta lor”
”Înainte de marea plecare, dezamăgit de faptul că mult dorita alianţă cu Moscova nu s-a concretizat şi că Europa catolică nu-i acorda un sprijin concret, de pe patul de suferinţă, caută întelegerea cu turcii şi lăsa urmaşilor ţara liberă, în pace.
Un an mai târziu, greu încercata Domniţă Elena îl urma în veşnicie pe tatăl său, atât de drag, după o lungă suferinţă trăită într-un turn, legată în lanțuri, după cum consemnează o cronică rusească. Elena Voloșanca a fost înmormântată la Mănăstirea Voznesenskaia cu titlul de Mare Cneaghină”.
The post ”Cum au omorât-o rușii pe fiica lui Ștefan cel Mare” appeared first on Cotidianul RO.