Alunele pot reprezenta o gustare sățioasă, dar pot fi adăugate și în rețete culinare alături de carne de pui sau în rețete de dulciuri ori sosuri. Iată cum faci alune prăjite acasă!
Iată cum poți face o gustare aromată acasă în doar câțiva pași. Ai nevoie de arahide crude pe care să le pregătești tu acasă, în tigaie sau la cuptor. Rețete de alune prăjite.
Alunele prăjite sunt bogate în calorii, însă dacă sunt consumate cu moderație, nu mai mult de 50-70 g per porție, acestea nu provoacă efecte adverse organismului.
Rețete de alune prăjite acasă
Alune prăjite în cuptor
Întinde o foaie de copt în tava pentru cuptor și preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius.
Pune foaia de copt în tavă, adaugă peste alunele întinse uniform, poți presăra și un praf de sare, și dă la cuptor pentru 10-13 minute, la o temperatură scăzută. Vei observa că atunci când sunt coapte, alunele își schimbă culoarea.
Nu este indicat să lași la copt prea mult alunele, deoarece acestea își pot schimba gustul și pot deveni amare.
Alune prăjite în tigaie
Într-o tigaie uscată, adâncă, neaderentă, la foc mic, pune 300 g de alune și amestecă în mod constant timp de 1-2 minute. Dă apoi focul mai mare și continuă să amesteci și să lași alunele să se prăjească pentru încă 2-3 minute. Alunele sunt gata când au căpătat o culoare aurie. Scoate alunele pe un șervețel de hârtie și lasă-le să se răcească.
Alune prăjite masala
Amestecă într-un bol 250 g de alune cu o linguriță de amidon, o linguriță de apă și puțin condiment masala.
Gram masala este un condiment specific bucătăriei indiene, care conține un amestec uscat de piper, coriandru, curcuma, ghimbir, cardamom, nucșoară, chilli, cuișoare, scorțișoară, ienibahar, chimion, foi de dafin, usturoi, sare și oregno.
Amestecă bine pentru ca alunele să fie acoperite de condimente, apoi pune totul pe o foaie de copt și dă la cuptor pentru 3-5 minute, la 170 de grade Celsius.
Alune coapte cu miere
Pune într-o tigaie două cubulețe de unt, un praf de sare și o lingură de miere. Adaugă acum și 200 g de alune și amestecă bine. Lasă la foc mic pentru aproximativ 3 minute, după care poți presăra puțină sare de mare deasupra și asta este tot.
Alune prăjite cu nucă de cocos
Rade o bucată de ghimbir, iar sucul obținut amestecă-l cu două linguri de miere.
Într-o tigaie adâncă adaugă 250 g de alune, pune amestecul din suc de ghimbir și miere peste și amestecă energic. Adaugă peste și 120 g nucă de cocos, sare, piper și continuă să amesteci, la foc mic, pentru maxim două minute.
Alune caramelizate făcute acasă
Pune într-o cratiță 50 ml de apă și 400 g zahăr. La foc mic, lasă ingredientele până când zahărul se caramelizează. Întinde alunele pe o foaie de copt, sau pe un platou, într-un strat uniform
Când zahărul nu mai face spumă și capătă o culoare aurie, toarnă-l peste alunele prăjite, într-un strat uniform. Așteaptă să se întărească zahărul, apoi poți sparge în bucățele mai mici alunele caramelizate. Le poți folosi ulterior ca desert sau pentru a decora rețete de prăjituri de casă.
Alune prăjite
Pune într-o tavă de cuptor, pe o foaie de copt, 500 g de alune, stropește-le cu două linguri de apă, uniform, iar peste presară două linguri de făină și 3 linguri de sare. Amestecă totul foarte bine cu mâna pentru ca toate alunele să fie învelite în făină și sare.
În cuptorul preîncălzit, la 170 de grade Celsius, pune tava și lasă să se prăjească alunele pentru 10-15 minute. Scoate tava, amestecă bine cu o lingură de lemn, apoi oprește cuptorul și lasă alunele la căldură pentru încă 5 minute.
Citește și: Diferența dintre pizza și pinsa
Sursă foto: 123rf.com