Îți dai seama că ești implicat într-o relație toxică urmărind semnalele pe care mintea ți le transmite. Chiar dacă inima refuză să accepte realitatea dură, uneori e mai bine să înfrunți pericolul din fașă.
Altfel, poveștile care nu se ridică la așteptările noastre riscă să aducă bagaje de frustrare și dezamăgiri.
Semne că ești într-o relație toxică
Când alegem să continuăm într-o astfel de relație toxică, atunci trebuie să fim conștienți că, în timp, vom acumula emoții negative și o serie de energii care ne vor dăuna, atât fizic, cât și psihic.
Iar la un moment dat, această viață își va pune amprenta asupra relațiilor profesionale, afectându-ne inclusiv prietenii, nu doar colegii de servciciu.
Iată care sunt semnele după care îți poți da seama că ești într-o relație toxică, arată Antena 3:
- Orice acțiune întreprinsă de tine duce la frustrare sau nemulțumire, orice spui sau orice faci, ți se atrage atenția că nu e deloc bine. Fără să realizezi, ți se implementează sentimentul de vinovăție;
- Nu mai ești atrăgător, din punct de vedere fizic, primești reproșuri referitoare la cum te îmbraci și cum arăți;
- Succesul profesional nu e suficient, nu primești aprecieri;
- Vorbește doar despre el/ea, își supraapreciază fizicul și comportamentul sau are impresia că doar el/ea are probleme, ca totul merge pe dos doar pentru el/ea;
- Aşteaptă să fie răsfăţat, protejat de tine, de parcă ai fi părintele, nu partenerul de cuplu;
- Când socializezi cu altcineva, te spionează, este prezent(ă) în activitatea ta online, pe telefon, are parola conturilor de social media;
- Relaţia intimă a devenit o rutină, ceva doar hormonal, de nevoie, lipsind tandrețea, dragostea, răbdarea.
Când ești într-o astfel de relație, mintea îți spune să te distanțezi cât mai rapid, dar inima (sau complacerea?) nu întotdeauna este de aceeași părere.
Ducând o asemenea luptă în interior, de multe ori se ajunge la stări de anxietate și depresie, de frica de a o lua de la capăt.
Însă, aproape toți specialiștii în psihologie, dar și mulți alții, atrag atenția că sănătatea mintală este mai importantă decât legătura cu o persoană, astfel că e foarte important să ne asigurăm că ne este nouă bine, înainte de orice.