Cum marinezi carnea de porc pentru o friptură delicioasă

acum 10 luni 88

Carnea de porc este nelipsită de pe masa românilor în ziua de Crăciun. Fie că este sub formă de friptură, cârnați sau preparate tradiționale, precum caltaboș sau tobă. Mulți preferă carnea la garniță, dar dacă preferi o friptură delicioasă sau o ceafă de porc la grătar, atunci trebuie să știi cum marinezi carnea de porc. 


Cum marinezi carnea de porc



Deoarece carnea de porc are un gust blând și, la fel ca și cea de pui, absoarbe rapid orice aromă, este o carne care poate beneficia de o marinată bună. Carnea de porc pentru Crăciun nu trebuie să fie plictisitoare, așa că nu te teme să schimbi puțin marinata. 


Se prepară din timp și se păstrează la frigider până la 5 zile, într-un recipient etanș. Un truc bun este să faci mai multe marinade, să congelezi bucățile de carne de porc cu diferite marinade, să etichetezi pungile și să le folosești când dorești.


Rețete marinată pentru carnea de porc


Marinată cu muștar și miere


3 linguri muștar Dijon
două linguri oțet de vin
3 linguri ulei măsline
1/2 lingură usturoi pudră
o lingură miere
1/2 lingură sare
o linguriță piper
1 kg cotlete de porc

Amestecă toate ingredientele și pune cotletele într-o pungă cu fermoar, apoi unge bine carnea și marinata și las-o pentru măcar 3 ore în frigider. Apoi, o poți găti cum dorești, la grătar, la cuptor, prăjită sau în slowcooker.


Marinată italiană, cu vin roșu și ierburi


Raw meat fillets marinating with rub brush and fork on wooden background, top view

¼ ceașcă de oțet de vin roșu
3 linguri de ulei de avocado
½ linguriță usturoi pisat sau de praf de usturoi
½ linguriță de praf de ceapă
două lingurițe de condimente italiene uscate
o lingură de muștar Dijon
¼ - ½ linguriță de sare
⅛ - ¼ linguriță de piper negru
1,5 kg cotlete de porc dezosate sau pulpă de porc dezosată

Pune toate ingredientele într-un bol și amestecă bine pentru a le combina.


Se toarnă marinada peste cotlete și se masează marinada în carne. Se dă la frigider între 30 de minute și 24 de ore înainte de utilizare.


Pentru o păstrare mai lungă, pune carnea marinată în congelator. Pentru a o dezgheța, pune carnea în frigider peste noapte sau scufundă punga/recipientul sigilat într-un bol cu apă rece. Schimbă apa la fiecare 30 de minute până când carnea este decongelată.


Marinată thailandeză de alune


Sucul de la ½ portocală medie (aproximativ două linguri)
o linguriță de coajă de portocală
½ linguriță de praf de usturoi
¼ linguriță de ghimbir măcinat
3 linguri de sos de soia
două linguri de oțet de vin de orez
3 linguri de unt de arahide cremos
sucul de la o lămâie verde
un vârf de cuțit de fulgi de ardei roșu zdrobiți
o lingură de ulei de avocado
opțional, ¼ linguriță de sos de pește
1,5-2 kg cotlete de porc dezosate sau pulpă de porc

Marinată hawaiiană


⅓ cană de suc de ananas
¼ linguriță de praf de ceapă
1 linguriță de ghimbir uscat
3 linguri de sos de soia
două linguri de ulei de avocado
⅛-¼ linguriță de piper negru
¼ - ½ linguriță de sare
carne de porc

Pune toate ingredientele într-un bol și amestecă bine pentru a le combina.


Se toarnă marinada peste cotlete și se masează marinada în carne. Se dă la frigider între 30 de minute și 24 de ore înainte de utilizare. Gătește porcul cum dorești. 


Marinată chinezească cu 5 condimente


3 linguri de sos de soia
3 linguri de oțet de vin de orez
o linguriță de ghimbir uscat
două linguri de ulei de avocado 
o lingură de ulei de susan prăjit
o linguriță de praf de 5 condimente
Sare și piper după gust
Un vârf de cuțit de piper roșu
carne de porc sau coaste

Pune toate ingredientele într-un bol și amestecă bine pentru a le combina.


Se toarnă marinada peste cotlete și se masează marinada în carne. Se dă la frigider între 30 de minute și 24 de ore înainte de utilizare. Dacă gătești coaste, fă-le la cuptor sau pe grătar și folosește și puțină miere în toată marinata.


Marinadă pentru ceafă de porc


1 ceapă;
1 morcov;
3-4 caței de usturoi;
2 lingurițe boia dulce sau afumată;
½ linguriță fulgi de ardei iuți;
1 vârf de cutit piper negru macinat;
1 frunză de dafin;
1 linguriță de cimbru uscat;
coriandru pisat, rozmarin;
150-200 ml vin alb sec;
30 ml de ulei.

Se spală carnea (cam 1 kg) și se usucă apoi cu un șervet de bucătărie. Ceapa și morcovul se taie rondele, usturoiul se strivește cu lama cuțitului, frunza de dafin se rupe cu mâna, iar toate celelalte condimente se presară peste carne, asezonând-o bine. Se pune totul într-un vas, unde se adaugă uleiul și vinul, iar apoi se adaugă puțină apă rece, doar cât să acopere carnea. Se acoperă vasul cu o folie și se dă la frigider pentru 24 de ore. Din când în când, se mai amestecă în vas, pentru a se impregna carnea bine cu toate aromele. A două zi, se scoate carnea din marinadă cu o oră înainte de a fi gătită, apoi se pregătește la grătar sau la tigaie. 


Sursa: viva.ro


Sfaturi pentru marinarea cărnii de porc


Bucăți tari de porc


Bucățile dure de carne de porc, cum ar fi mușchiul și umărul de porc, pot beneficia foarte mult de o marinată pentru a descompune țesuturile conjunctive și pentru a face carnea mai ușor de mestecat.


Alte tăieturi dure, cum ar fi jambonul și picioarele de porc, funcționează de obicei cel mai bine într-o supă sau tocană ca agent de aromatizare. O tocană gătită încet poate, de obicei, să descompună mușchii și tendoanele acestor bucăți, astfel încât majoritatea bucătarilor nu își petrec timpul pentru a marina aceste bucăți.


Bucăți fragede


Bucățile fragede de carne de porc, cum ar fi pulpa, coastele sau burta, poate că nu este nevoie să fie marinate pentru a fi mai fragede, dar aceste părți absorb bine aroma și pot face ca o bucată de carne să prindă viață.


Deoarece bucățile de carne de porc extrem de slabe, cum ar fi mușchiul de porc, se pot usca rapid cu o metodă de gătit la cald, cel mai bine este să oferi cărnii cât mai multă aromă din timp, prin marinarea ei la frigider.


Proporția de marinată


Poți planifica să ai nevoie de aproximativ 1/4 de cană de marinată pentru fiecare kilogram de carne de porc. Aceasta este o regulă generală și depinde în mare măsură de recipientul pe care îl folosești pentru a marina carnea de porc. Dacă ai bucăți mai mari, cum ar fi un umăr, este posibil să trebuiască să mărești raportul de marinare, deoarece vei avea nevoie de un recipient mai mare, cum ar fi o caserolă sau un recipient de plastic cu capac.


Recipiente pentru marinadă


Atunci când marinezi într-o pungă de plastic cu fermoar, asigură-te că elimini cât mai mult aer posibil. Acest lucru va forța marinada să intre mai bine în contact cu carnea. Atunci când marinezi într-un recipient, folosește numai sticlă sau plastic.


Marinatele acide pot reacționa cu recipientele din metal și pot altera aromele. Asigură-te că întorci periodic carnea de porc, astfel încât marinata să acționeze uniform. Întoarcerea la fiecare 30 de minute este ideală, dar pentru perioade mai lungi de marinare, la câteva ore este bine.


Timp de marinare a cărnii de porc


Tăieturile primare ale cărnii de porc, sau primele tăieturi pe care un măcelar le face pentru a porționa carcasa, sunt umărul, fundul, pulpa și șunca. Aceste tăieturi sunt apoi împărțite mai departe în fripturi, coaste, cotlete și burtă de porc. 


Timpul de marinare depinde de duritatea cărnii și de dimensiunile bucăților de carne.


Cum să faci untură și jumări de porc


Sursa foto: 123rf.com


Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/cum-marinezi-carnea-de-porc-pentru-o-friptura-delicioasa-3874106

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.