E prima zi din septembrie, iar gospodinele au pus capacul și pe primele borcane cu zacuscă. Nu mai e nicio îndoială că este mai bine să le prepari acasă.
Știi ce pui în ele, nu sunt pline de conservanți, iar dacă lucrezi cantitativ faci economie față de zacusca din comerț. Atenție însă la etapa sterilizării borcanelor este cel mai riscant pas. Dacă nu e făcută cum trebuie preparat, poate să se dezvolte bacteria ce provoacă botulismul.
Pentru zacusca noastră țărănească folosim ceapă de la noi din grădină, vinete tot de la noi din grădină, ardei capia tot de la noi din grădină și bulion de roșii făcut tot de la noi din grădină. Vinetele și ardeiul copt le coacem numai pe jar, din coceni de porumb.
Doar așa iese zacusca perfectă de iarnă. Gospodinele s-au apucat deja de treabă.
Cea mai bună zacuscă este, fără îndoială, cea făcută în casă, din cele mai calitative legume. Pregătită pe foc de lemne, preparatul capătă un gust, aparte, g...