Cum să te pregătești pentru accesarea unui credit ipotecar? 5 pași esențiali

acum 9 luni 64

Pregătirea pentru accesarea unui credit ipotecar este un proces important, deoarece implică obținerea finanțării pentru cumpărarea unei locuințe. Când ești calculat și ai totul pregătit, discuția cu consultantul bancar decurge natural, obții răspunsurile la toate întrebările și poți lua o decizie cunoscând toate implicațiile. 


1. Evaluarea situației financiare


Achiziția unui cămin confortabil este un proces complex. Lucrurile pot părea complicate când bugetul nu îți permite să faci tranzacția doar cu fondurile personale. Ajutorul și expertiza băncii sunt neprețuite. Înainte de a accesa un credit ipotecar ar trebui să realizezi o evaluare a situației financiare. Acest proces implică o analiză amănunțită a veniturilor și a cheltuielilor curente. Ai la dispoziție și un calculator de credit pe site-ul băncii pentru o simulare. Aceasta îți poate oferi o perspectivă mai clară asupra modului în care creditul ipotecar ar putea să îți afecteze bugetul lunar.


Pentru cumpărarea casei de vis, ai la dispoziție un credit ipotecar cu dobândă variabilă sau fixă în primii 3 ani și variabilă ulterior. Valoarea acestui tip de credit este de până la 300.000 de euro, echivalent în lei, iar perioada de rambursare este de cel mult 360 de luni. Avansul solicitat este de minim 15%. Pentru a primi o sumă mai mare poți aduce cel mult 3 codebitori.


Ceea ce mai trebuie să știi este că banca acceptă o gamă largă de venituri principale și secundare. În plus, ai și posibilitatea de a solicita refinanțarea creditul de la OTP Bank a unui alt credit ipotecar pe care îl ai în derulare la altă bancă.


2. Cum poți aplica?


Aplicarea online este o opțiune convenabilă și rapidă. Pentru aceasta va trebui să completezi un formular pe site-ul băncii, unde vei furniza informațiile tale de contact. Vei fi contactat în cel mai scurt timp de un consultant bancar pentru a stabili o întâlnire. Poți să discuți personal cu un consultant de credit și să primești sfaturi specializate. Consultantul de credit te va ghida în procesul de aplicare și îți va cere să completezi anumite documente necesare. Acesta este un proces care îți permite să primești răspunsuri la întrebările tale și să îți clarifici nelămuririle. În plus, consultantul te poate ajuta în procesul de gestionare a documentației dacă ești hotărât să aplici pentru un credit ipotecar.


3. Condiții de accesare 


Pentru a putea accesa un credit ipotecar de la OTP Bank, trebuie să îndeplinești anumite criterii de eligibilitate:


vârsta minimă 24 de ani la data solicitării creditului ipotecar și cel mult 70 de ani la data scadenței creditului;
cetățenie română cu domiciliu sau rezidență în țară;
poți fi cetățean străin rezident în România;
vechime în muncă - minimum 3 luni la angajatorul curent și în ultimele 12 luni experiență totală neîntreruptă sau minimum 6 luni experiență la angajatorul curent.

În cazul PFA, banca solicită cel puțin 12 luni de activitate.


4. Discuția preliminară


Consultantul bancar va analiza situația ta financiară reală și va realiza un calcul preliminar pentru a determina dacă îndeplinești criteriile de eligibilitate pentru creditul ipotecar. Acest proces presupune evaluarea veniturilor, cheltuielilor și a capacității tale de rambursare a împrumutului. Prin intermediul acestei analize, se va stabili suma pe care o poți împrumuta, îți vor fi prezentate condițiile de rambursare, inclusiv dobânda și durata creditului.


La completarea cererii de credit ai nevoie de actul de identitate în original și va trebui să îți dai acordul pentru ca banca să îți verifice veniturilor declarate în baza de date ANAF. Pentru alte tipuri de venituri va trebui să aduci documente justificative. 


Lista actelor și a documentelor de semnat în prezența consultantului bancar 


Cerere de credit  - declarația privind obligațiile de plată; acordul de consultare al Centralei Riscului de Credit (CRC); acordul de consultare al Biroului de Credit;
Documente justificative privind refinanțarea creditului ipotecar existent (dacă este cazul);
Documente referitoare la imobilul care face obiectul Cererii de credit - documente dovedind dreptul de proprietate asupra imobilului, cum ar fi: act de vânzare-cumpărare, act de donație etc.; încheiere de intabulare sau Extras de carte funciară; pre-contract de vânzare-cumpărare, dacă există.

5. Analiza, acordarea creditului și semnarea contractelor


Pentru a obține creditul ipotecar de la OTP Bank trebuie prezentate mai multe tipuri de garanții:


ipotecă de rang întâi asupra proprietății prezentate drept garanție; se acceptă temporar și ipotecă de rang subsecvent, numai în situația refinanțării unui alt credit ipotecar, pentru care există ipotecă instituită în favoarea altui creditor;
poliță de asigurare obligatorie (PAD) si poliță de asigurare facultativă a imobilului achiziționat, ambele cesionate în favoarea băncii;
ipotecă mobiliară asupra tuturor soldurilor creditoare ale conturilor curente;
polița de asigurare împotriva riscului de deces din orice cauză, dacă este cazul, al cărei beneficiar desemnat va fi banca.

Pentru obținerea răspunsului preliminar din partea băncii are loc analizarea documentelor și evaluarea situației financiare. Banca va comunica dacă creditul a fost aprobat preliminar (preaprobat). Acest răspuns preliminar este important pentru a ști dacă ai îndeplinit toate condițiile necesare pentru a primi creditul ipotecar. Apoi se va întocmi raportul de evaluare a imobilului și certificatul de performanță energetică. Banca îți va comunica aprobarea finală și, ulterior, se poate programa semnarea contractelor cu notarul și vânzătorul imobilului.


Succesul în obținerea unui credit ipotecar se bazează pe o pregătire riguroasă și o înțelegere clară a procesului. De aceea, este important să ai răbdare și să optezi pentru consultarea experților din domeniul financiar-bancar.


Sursa foto: Shutterstock


Sursa: https://www.libertatea.ro/publicitate-advertorial/cum-sa-te-pregatesti-pentru-accesarea-unui-credit-ipotecar-5-pasi-esentiali-4770124

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.