Cum se clasează un dosar de îngropare a deșeurilor. Parchetul nu poate stabili cantitatea de gunoi pusă în pământ de firma Primăriei Sector 3 înainte și după intrarea în vigoare a legii

acum 11 luni 88

În mai 2022, un control al Gărzii de Mediu a descoperit aproape jumătate de hectar de gunoaie acoperite cu un strat de 30 de centimetri de pământ, la fosta stație de sortare a gunoaielor ce aparține firmei Primăriei Sector 3, SD3 Salubritate și Deszăpezire S3, de la Cățelu. A fost deschis dosar penal. După un an și jumătate, printr-o ordonanță, procuroarea Anca Bârlădeanu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 explică de ce a clasat cauza. 


Pe 17 mai 2022, Libertatea scria că Garda de Mediu a făcut prima plângere penală pentru îngropare de deșeuri. Era o noutate, după ce, pe 6 aprilie 2022, Guvernul României aprobase o ordonanță de urgență prin care incendierea sau îngroparea deșeurilor devenea infracțiune pedepsită cu închisoare de la trei la cinci ani.


Decizia autorităților venise după ce inspectorii instituției descoperiseră, lângă fosta stație de sortare a deșeurilor de lângă satul Cățelu, județul Ilfov, că firma SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 îngropase gunoaie pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați.


În iunie 2022, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 au început cercetările pentru infracțiunea de îngropare a deșeurilor.


Prin ordonanța de clasare a cauzei din 13 noiembrie 2023, semnată de procuroarea Anca Bârlădeanu, cazul din primăvara lui 2022 este închis. 


De ce s-a clasat dosarul


Cum argumentează magistratul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 decizia?


Simplificând, din două motive, pe care le dezvoltă în două din cele 16 pagini ale ordonanței de clasare.


Nu s-a putut stabili câte deșeuri au fost îngropate înainte și câte după 6 aprilie 2022, data în care a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 38; 
Nu orice cantitate e infracțiune și, cum nu se cunoaște cantitatea de deșeuri îngropate în cele 0,4 hectare din 7 aprilie 2022, nu se poate aprecia gravitatea faptei.

Explicațiile procurorului


Parchetul atrage atenția că „vor intra sub incidența (...) OUG nr. 92/2021 (n.r. - introdusă prin OUG nr. 38/06.04.2022) doar acele acțiuni de îngropare a deșeurilor săvârșite după data intrării în vigoare a acestei dispoziții legale”. Iar „acțiunile de îngropare a deșeurilor săvârșite anterior datei de 07.04.2022 nu pot constitui elementul material al acestei infracțiuni”.


Procurorul scrie și că există o condiție pentru ca îngroparea deșeurilor să fie infracțiune: „cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată”.


Astfel, trage concluzia că nu orice acțiune de îngropare a deșeurilor „va întruni elementele constitutive ale infracțiunii analizate”, fiind nevoie de:


Cantitate mare de deșeuri;
Impactul produs asupra mediului înconjurător.

Gunoaiele au fost îngropate pe 0,4 hectare, 4.000 de metri pătrați. Însă, spune procuroarea la final, „fără a se cunoaște cantitatea de deșeuri ce a fost îngropată, nu se poate aprecia gravitatea faptei, respectiv dacă cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieții (...) poate sau nu să fie neglijat”.


Procuror: de ce nu se poate afla adevărul


Bârlădeanu e de acord că la locație „s-a putut stabili cu certitudine în prezenta cauză (...) că pe amplasamentul vizat era îngropată o cantitate de deșeuri, iar la data de 12.05.2022 (n.r. - la o săptămână după primul control) se afla în desfășurare activitatea de îngropare a deșeurilor”.


Practic, se confirmă că s-au îngropat gunoaie și după 7 aprilie 2022. Însă, revine Parchetul, nu se poate stabili în ce cantitate s-au îngropat înainte și în cantitate după 7 aprilie 2022.


Procuroarea scrie că acest control a avut loc la o lună de la intrarea în vigoare a dispoziției legale, iar societatea SD3 Salubritate și Deszăpezire Sector 3 a funcționat și a desfășurat operațiuni cu deșeuri „atât înainte de data de 07.04.2022, cât și după această dată”.


Și, adaugă ea, „se constată că organele de urmărire penală se află în imposibilitatea delimitării activității de îngropare a deșeurilor desfășurată înainte de data de 07.04.2022 de activitatea desfășurată după această dată”.


„Astfel, nu se poate determina prin niciun mijloc de probă care este cantitatea de deșeuri îngropată înainte ca fapta să constituie infracțiune și care este cantitatea de deșeuri îngropată după această dată”, adaugă Parchetul.


În fine, concluzia este că, și dacă s-ar stabili cantitatea de deșeuri introdusă în societate în perioada 7 aprilie - 12 mai, infracțiunea se referă doar la acțiunea de îngropare a deșeurilor. 


Alte clasări și disjungeri


În același dosar, pe lângă îngroparea deșeurilor, cazul a fost clasat și pentru alte infracțiuni: 


continuare a activității după suspendarea acordului de mediu ori a autorizației, respectiv a autorizației integrate de mediu, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală;
Două infracțiuni de continuare a activității după suspendarea acordului de mediu ori a autorizației, respectiv a autorizației integrate de mediu, fiindcă „există dubii cu privire la existența faptei”
Abuz în serviciu.

Se vor cerceta în continuare doar două infracțiuni: încălcarea obligațiilor de desființare a lucrărilor și aducerea terenului la stare inițială, disjunsă către Secția 13 Poliție, și gestiune frauduloasă, de care se va ocupa Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu.


Și Libertatea a găsit gunoaie


În decembrie 2022, Libertatea a găsit, chiar lângă gardul fostei stații, la 5 minute de mers pe jos de stația de metrou Anghel Saligny, gunoaie amestecate cu pământ. 


După sesizări din partea cetățenilor sectorului 3, s-a făcut o altă plângere pentru îngropare de deșeuri.


Gunoaie ascunse s-au găsit și într-o hală apropiată de Laminor în august 2022. Și în acest caz se deschisese dosar penal.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/cum-se-claseaza-un-dosar-de-ingropare-a-deseurilor-parchetul-nu-poate-stabili-cantitatea-pusa-in-pamant-de-firma-primariei-sector-3-inainte-si-dupa-intrarea-in-vigoare-a-legii-4729474

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.