Cum se face un avion din hârtie

acum 1 an 389

Suntem siguri că știți cu toții celebrul refren „Avion, cu motor, ia-mă și pe mine-n zbooor...” și la fel de siguri suntem că acum îl și fredonați deja. De altfel, acesta este unul dintre refrenele preferate ale copiilor atunci când văd un avion pe cer și spun că și-ar dori să piloteze unul. Un prim pas către acest deziderat îl reprezintă construirea unui avion din… hârtie.


De-a lungul timpului, arta de pliere a hârtiei a evoluat de la o simplă activitate de recreere până la o formă complexă de expresie artistică. Printre cele mai populare modele de hârtie pe care le poate crea cineva sunt avioanele din hârtie. Fie că ești un copil entuziast, un tânăr pasionat de avioane ori un adult care se bucură de astfel de activități creative și relaxante, procesul de „fabricare” a unui avion din hârtie poate fi o modalitate distractivă prin care poți petrece timp de calitate împreună cu familia ori cu prietenii. Din păcate, adeseori, avioanele de hârtie nu zboară atât de mult pe cât și-ar dori cei mici, iar felul în care un avion se poate menține în aer cât mai mult posibil ține foarte mult de tehnica de împăturire a hârtiei. În cele ce urmează îți vom explica pas cu pas cum se poate realiza un avion dintr-o coală de hârtie în câteva minute.


Ce ai nevoie pentru a face un avion din hârtie


„Construirea” unui avion din hârtie reprezintă un proiect distractiv, care poate fi realizat foarte simplu atât acasă, cât și la școală ori în aer liber. Însă, așa cum am văzut în cazul plicurilor realizate din hârtie, pentru ca proiectul tău să poată fi dus la bun sfârșit vei avea nevoie de o serie de instrumente și de câteva materiale de bază.



Cel mai important dintre acestea este, bineînțeles, hârtia, iar de preferat ar fi să folosești o coală de hârtie A4, adică tipul de hârtie pe care îl utilizezi de obicei la imprimantă. Dar, trebuie să știi că poți să realizezi un avion din orice tip de hârtie, cum ar fi A3 sau A5, atâta vreme cât aceasta va fi suficient de mare și de rezistentă pentru a putea face un avion pe măsura proiectului pe care dorești să-l realizezi. În același timp, trebuie să te asiguri că hârtia pe care o vei folosi nu este foarte subțire pentru că, în acest caz, în momentul în care vei încerca să împăturești hârtia, aceasta se va rupe ușor și nu vei mai putea „construi” avionul mult dorit. De aceea, poți să încerci să realizezi proiectul folosind hârtie specială colorată sau cu diverse modele sau file dintr-un caiet ori dintr-o agendă.


Pentru a putea duce la bun sfârșit procesul de fabricare a unui avion din hârtie vei mai avea nevoie și de alte materiale. Astfel, de mare ajutor îți va fi un creion negru cu care să marchezi liniile de pliere și pe cele de tăiere, o riglă subțire și precisă, care te va ajuta să trasezi linii drepte pentru plierea hârtiei, și o foarfecă ascuțită, care este esențială pentru tăierea precisă a hârtiei, în cazul în care aceasta este prea mare.


Cum faci un avion din hârtie în 7 pași simpli


Avioanele realizate din hârtie sunt meșteșuguri distractive pe care le poți realiza foarte ușoar la tine acasă folosind doar o coală simplă de hârtie. Există mai multe stiluri de avion pe care le poți încerca pentru a vedea cât de departe pot zbura acestea. Un design mai elaborat va ajuta avionul tău să rămână în aer cât mai mult timp posibil și, astfel, să zboare pe o distanță mai lungă.



Tot ceea ce ai de făcut este să iei o coală de hârtie A4 ori o coală de hârtie pentru origami, de preferat mai groasă comparativ cu cele pe care le folosești, spre exemplu, la imprimantă, și să parcurgi întocmai pașii următori.


Pasul 1


Ia o coală de hârtie A4 și îndoai-o în jumătate, pe lungime, și asigură-te că cele două părți astfel obținute sunt identice/simetrice. Apoi deschide-o și vezi dacă a fost îndoită perfect la mijloc. Poți folosi orice tip de hârtie, cum ar fi o pagină dintr-un caiet, hârtie colorată ori hârtie de imprimantă. scrie site-ul WikiHow.com. Pentru cele mai bune rezultate, așează coala de hârtie pe o suprafață plană, cum ar fi o masă sau un birou.


Pasul 2


Acum, apucă hârtia de ambele margini și adu partea de sus, care a fost îndoită, peste partea de jos, făcând ca aceasta să arate ca un plic. Îndoaie pe rând cele două colțuri din partea de sus a hârtiei în jos în mijlocul hârtiei, astfel încât să atingă mijlocul hârtiei și să obții două triunghiuri deasupra porțiunii dreptunghiulare a hârtiei.


Pasul 3


Pasul următor constă în îndoirea colțurilor de sus ale triunghiurilor către pliul central. Îndoaie apoi vârfurile exterioare de la baza fiecărui triunghi spre pliu și vei obține două „clape” în formă de triunghi isoscel pliate în jos. Asta înseamnă că două laturi trebuie să aibă aceeași lungime, iar cea de-a treia, „baza”, este mai mică.


Pasul 4


Îndoaie hârtia în jumătate încă o dată astfel încât să formezi un al doilea triunghi peste cel care este deja în jos. Acum, „clapele” pe care le-ai pliat anterior ar trebui să fie în exteriorul avionului tău.


Pasul 5


În acest punct al operațiunii „avionul de hârtie” va trebui să îndoi aripile în jos, pentru a se alinia cu baza avionului. Mai exact, îndoaie aripile în jos, astfel încât porțiunea mai mică plată din spatele fiecăreia să se alinieze cu baza avionului. Pentru asta va trebui să poziționezi avionul astfel încât porțiunea dreaptă să fie în partea de jos.


Pasul 6


Acum, îndoaie din nou aripile în jos. Baza avionului tău ar trebui să fie plată, iar în partea de sus ar trebui să ai o margine plată care începe cam la jumătatea distanței. Îndoaie hârtia în jos pentru a alinia marginile. Pliază din nou „clapele” aripii în jos peste pliurile anterioare pentru a alinia porțiunea plată care se afla în partea de sus a aripii la baza plată. Distanța de la baza avionului până la vârf ar trebui să fie de aproximativ 25 mm. Apoi întoarce hârtia pe partea cealaltă și fă îndoiturile aproape de mijloc pentru a obține aripile avionului.


Pasul 7


Ultimul pas presupune așezarea hârtiei de-a latul și realizarea aripilor prin îndoirea hârtiei de la mijloc până jos. Acum trage în sus pliurile superioare pentru a deschide cele două aripi. Avionul tău este gata!


Cum poți să decorezi un avion de hârtie


În cazul unor modele de avioane de hârtie mai complexe poți accesa site-ul OrigamiWay.com. După ce ți-ai însușit arta confecționării unui avion din hârtie simplu este timpul să încerci să creezi și alte proiecte, folosind cunoscuta tehnică japoneză origami. În cazul în care ți se pare că modelul pe care l-ai făcut nu este simetric va trebui să încerci de mai multe ori și cu siguranță până la urmă o să reușești.


Odată ce ai finalizat lucrarea vei putea adăuga o serie de detalii decorative avionului tău din hârtie astfel încât creația muncii tale să capete o notă mai personală. Pentru asta poți să folosești creioane colorate sau carioci pentru a adăuga diverse modele și decorațiuni pe aripi sau pe fuselaj. De asemenea, poți atașa mici stickere cu steluțe, cerculețe, triunghiulețe sau alte decorațiuni strălucitoare sau din hârtie colorată pentru a adăuga un element de stil suplimentar micuțului tău avion.


Curiozități despre avioanele de hârtie


Dincolo de procesul de fabricare propriu-zis a unui avion din hârtie există și alte aspecte interesante despre acestea. Spre exemplu, este interesant faptul că există o comunitate activă de entuziaști care se străduiesc să realizeze cele mai bune avioane de hârtie. Astfel, în întreaga lume sunt organizate numeroase concursuri destinate avioanelor din hârtie, în care oamenii se adună pentru a-și demonstra abilitățile în crearea celor mai frumoase și mai durabile astfel de machete.


De asemenea, trebuie spus că, pe lângă modelele tradiționale de avioane din hârtie, există și o serie de inovații în materie de design, care implică utilizarea unor tehnici și concepte avansate. Astfel, unele persoane utilizează tehnici complexe de pliere pentru a crea modele mai avansate, care pot ajunge să imite caracteristicile și performanțele avioanelor adevărate.


Fabricarea avioanelor de hârtie poate fi utilizată, totodată, și în scopuri educaționale, cum ar fi în predarea principiilor de bază ale aerodinamicii și ale zborului. Acest lucru poate fi o modalitate interactivă și distractivă de a introduce concepte științifice complexe într-un mod accesibil și ușor de înțeles pentru toți.


Iată în continuare câteva curiozități despre avioanele de hârtie:


Se spune că utilizarea avioanelor de hârtie a apărut în urmă cu 2.000 de ani, în China.
Cea mai veche dată cunoscută pentru crearea avioanelor moderne de hârtie ar fi 1909.
Cel mai mare avion de hârtie a fost construit la 28 septembrie 2013 de către un grup de studenți și angajați de la Institutul de Tehnologie din Braunschweig (Germania). Acesta a avut o anvergură a aripilor de 18,21 m și a necesitat peste 1.200 de ore de muncă, scrie Paperplanedepot.com.
Pe 24 iunie 2015, s-a înregistrat zborul la cea mai mare altitudine pentru un avion de hârtie: 35,043 metri.
Pe 6 ianuarie 2010, japonezul Fumihiro Uno a aruncat avioane de hârtie într-o țintă aflată la o distanță de 3 metri, reușind să o lovească de 13 ori la rând.

Care este recordul de zbor al unui avion de hârtie


Cea mai mare distanță pe care a parcurs-o un avion confecționat din hârtie a fost de 77,134 de metri. Acest record a fost stabilit în luna mai a anului trecut, în Coreea de Sud de către o echipă formată din doi sud-coreeni, unul dintre ei fiind aruncătorul, și un malayezian, unul dintre cei doi „ingineri” ai obiectului din hârtie de origami. Cel mai lung zbor al unui avion din hârtie a doborât, astfel, precedentul record, de 69,14 metri, care data din februarie 2012 și care fusese stabilit de americanul John Collins. În același timp, recordul pentru cel mai lung zbor al unui avion de hârtie este de aproximativ 29,2 secunde. Aceste performanțe arată cât de importantă este tehnica de pliere, precum și condițiile de zbor favorabile.


Vezi şi cum se face un plic din hârtie!


Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/cum-se-face-un-avion-din-hartie-4700834

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.