Cutia Bebelușului, ajutorul care vine „la pachet” pentru mamele din comunități vulnerabile

acum 1 an 208

În România, țara cu una dintre cele mai ridicate mortalități infantile din UE, Asociația SAMAS și Fundația OMV Petrom aplică o idee din Finlanda pentru a ajuta mamele tinere și sărace să își crească bebelușii sănătoși și în siguranță.


Anul trecut, în România s-a înregistrat cea mai scăzută rată a natalității din 1930 încoace, cu puțin peste 171.000 de copii născuți, respectiv 25.000 mai puțini față de anul 2021. România devine, de la an la an, o țară cu o populație din ce în ce mai puțină și mai îmbătrânită.


Confruntate cu perspectiva declinului demografic, alte țări europene au trecut de mult la treabă, pentru a susține familiile cu copii mici și mamele.


A fi mamă în România înseamnă însă a-ți asuma pe cont propriu un efort fizic, mental și financiar încă de dinaintea nașterii copilului. În România, una dintre țările cu cele mai mari polarizări sociale din Uniunea Europeană, viitoarele mame din medii defavorizate nu au deloc acces, sau au doar acces limitat la servicii medicale esențiale. Adeseori, ele ajung să fie consultate de un medic ginecolog abia când vin la maternitate pentru a naște. Pentru aceste femei vulnerabile – mame minore sau familii a căror unică sursă de venit este ajutorul social – a aduce pe lume un copil înseamnă, înainte de toate, că în următoarele luni sau ani vor fi nevoite să depindă de adulții din jur. 


În aceste medii defavorizate, mamele, adică exact persoana cea mai importantă pentru nou-născut, sunt și cele mai neajutorate. Pentru ele, ajutorul vine „la pachet”, sub forma unui... colet.


Cutia Bebelușului, ajutor pentru 1.300 de mame din patru județe


Cutia Bebelușului este un program de asistență și educație parentală lansat în România acum mai bine de cinci ani de către Asociația SAMAS, cu scopul de a contribui la reducerea mortalității infantile și la creșterea sănătoasă a copiilor, prin ajutor material acordat familiilor din medii defavorizate. În acest an, programul vizează familii vulnerabile din 272 de comunități din județele Suceava, Botoșani, Neamț și Bacău, cărora le oferă sprijin grație finanțării oferite de Fundația OMV Petrom.


Ce este Cutia Bebelușului


Cutia Bebelușului este exact ceea ce spune numele că este: o cutie care conține circa 60 de produse esențiale pentru primele trei luni de viață ale nou-născuților: hăinuțe, lenjerie de corp, articole de igienă și siguranță. Cutia în sine este concepută pentru a fi folosită ca pătuț sigur pentru bebeluș, timp de până la 3 luni.


Mamele din comunitățile vizate care vor să beneficieze de ajutorul oferit prin Cutia Bebelușului se pot înscrie prin intermediul formularului online disponibil la adresa www.cutiabebelusului.ro. Până în prezent, s-au înscris 1.013 de tinere mame – 178 din Bacău, 288 din Neamț, 246 din Suceava și 301 din Botoșani – iar 320 de cutii cu resurse esențiale pentru bebeluși au ajuns deja la destinatari.



„Ceea ce ne-am propus este să acoperim nevoile de bază ale familiilor vulnerabile, precum și nevoia de informare cu privire la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului, astfel încât să le putem oferi copiilor născuți în aceste familii un start mai bun și mai decent în viață. Organizația noastră vrea să îi dea fiecărui copil șansa la o viață sănătoasă și sigură în propriul său pătuț, precum și la o nutriție bazată pe laptele matern”, spune Eli Roman, președinta Asociației SAMAS. „Viziunea noastră este ca toți cei aproape 85.000 de nou-născuți care vin pe lume în fiecare an să primească un prim ajutor, respectiv Cutia Bebelușului. În acest demers ne este parteneră Fundația OMV Petrom, prin cei 430.000 de euro alocați realizării a 1.300 de astfel de cutii.”


În zonele sărace ale României, precaritatea nu este doar materială, ci afectează și nivelul de informare al familiilor și, în general, al comunităților. Miturile ce privesc îngrijirea copilului mic pot fi relativ inofensive (cum ar fi faptul că legănatul unui copil care plânge înseamnă a-l obișnui cu răsfățul) sau de-a dreptul periculoase, cum ar fi curățatul ochilor copilului cu ceai răcit de mușețel (cu orice fel de ceai, de fapt).


Educația perinatală – informarea mamelor cu privire la sarcină și îngrijirea copilului după naștere – este absolut esențială pentru a le asigura bebelușilor siguranța în acele critice prime trei luni de viață. Potrivit unui raport UNICEF din 2016, 80% dintre decesele înregistrate în rândul nou-născuților ar putea fi prevenite prin educație perinatală.


În acest scop, Asociația SAMAS a încheiat parteneriate cu Direcțiile de Sănătate Publică din comunitățile vizate, prin intermediul cărora circa 305 de asistenți medicali comunitari iau legătura cu mamele înscrise în program și se asigură că acestea învață lucruri valoroase pentru orice proaspăt părinte: cum se alăptează nou-născutul la sân, cum se hrănește cu biberonul, cum se hrănește un copil mic, cum și cât de des trebuie să i se facă baie, cum trebuie dezinfectat și protejat bontul ombilical, cum se curăță ochii, nasul și urechile bebelușului, care este temperatura optimă a camerei pentru copil, cum să-l îmbrace ca să se simtă confortabil, cum să procedeze dacă nou-născutul are colici, noțiuni de bază de prim ajutor etc. Astfel, programul se asigură că mamele primesc informații importante și corecte, direct de la profesioniști.


Cutia Bebelușului, școală pentru mame


La 17 ani, Luminița* e mamă. Din lipsă de bani, a mers doar o singură dată la un consult de specialitate pe toată durata sarcinii, la recomandarea medicului de familie din comuna botoșăneană unde locuiește. A făcut doar câteva analize de sânge, care au indicat o ușoară anemie, și nu a mai continuat investigațiile.


Luminița e un caz fericit, căci a născut un copil sănătos, iar ea și partenerul ei sunt sprijiniți de familiile lor, care le sunt alături.


De asemenea, a avut-o alături și pe Laura Ciobanu, asistent medical comunitar, care nu s-a lăsat până nu a înscris-o în program. În ziua în care fata a născut, pe Laura a sunat-o mama acesteia, de acum proaspătă bunică: „Ce bine i-a prins că i-ați povestit chiar cu o zi înainte despre cum se pregătește o gravidă, căci iată, a și născut Luminița noastră!”


Programul a stârnit inclusiv curiozitatea medicului de familie din comună, care i-a cerut Laurei să îi aducă „o poză clară cu cutia, să văd ce e înăuntru”.


Nicoleta* are 28 de ani și vine dintr-o familie cu cinci copii. Pentru că e din nou însărcinată, primește periodic ajutor de la mama ei la creșterea primului ei copil, o fetiță în vârstă de 5 ani. 


Deși este la a doua sarcină, Nicoleta a aflat abia acum, în discuțiile cu asistentul medical comunitar, despre lucruri precum icterul la nou-născuți sau cum se îngrijește corect bontul ombilical, despre tegumente sau cum se menține somnul bebelușului.


România, țara în care prea mulți copii mor la naștere


În România, una dintre principalele cauze ale mortalității infantile este lipsa monitorizării sarcinii. Aproximativ 40% dintre viitoarele mame nu merg la medic sau fac primul control de sarcină chiar în maternitate, înainte de naștere. Circa 10% din mame sunt minore, iar aproape 80.000 de mame și nou născuții lor au nevoie de ajutor, fiind în situații de risc, așa cum indică “Raportul privind sănătatea copilului mic şi sănătatea reproductivă prin prisma indicatorilor demografici” (2023).


La nivel național, rata medie a mortalității infantile este de 5,2 la mia de născuți vii. Pe județe, ratele variază între 2,5 și 11,6 la mia de născuți vii, cele două extreme fiind înregistrare în București și, respectiv, Tulcea. În cele patru județe vizate de program – Suceava, Botoșani, Bacău și Neamț, acest indicator depășește media națională și este de peste 7 la mie.


În medie, la fiecare 8 ore în România moare un bebeluș cu vârsta mai mică de un an. Iar după naștere, 41,7% dintre copii ajung să trăiască în sărăcie, una dintre ponderile cele mai ridicate ale sărăciei juvenile din Uniunea Europeană.


Cutia Bebelușului, o invenție finlandeză de acum 85 de ani


Ideea unei cutii cu articole esențiale pentru nou-născuți nu e nouă. La origine, a fost o inițiativă pentru mamele vulnerabile lansată de guvernul finlandez în 1938, în condiții extrem de dificile, când rata mortalității ajunsese în micul stat nordic, pe atunci unul foarte sărac, la un nivel uriaș, de 65 de decese la mia de nașteri. Pentru a putea beneficia de cutie, mamele erau obligate să facă vizite periodice la medic.



Programul a fost un succes imediat, astfel că în 1949 a fost extins la scară națională, fiind accesibil tuturor mamelor care nasc. Tot de atunci datează și ideea folosirii cutiei ca pătuț pentru copil, care a rămas în vigoare până azi, vreme de peste șapte decenii.


Performanța Finlandei în ceea ce privește reducerea mortalității infantile (azi, una dintre cele mai mici din lume) nu s-a datorat însă doar acestei inițiative singulare, ci unei strategii cuprinzătoare, care a inclus, pe lângă obligația vizitelor medicale prenatale, înființarea unui sistem național de asigurări de sănătate și a unei rețele centrale de spitale, în cursul deceniului 1960.


În prezent, cutia finlandeză conține articole vestimentare (inclusiv lenjerie de corp și haine de exterior), produse pentru baie, un sac de dormit, scutece de unică folosință, șervețele textile refolosibile, lenjerie de pat și o salteluță. În Finlanda, mamele pot opta fie pentru cutie, fie pentru o sumă fixă de bani. Însă, potrivit BBC, 95% dintre mame aleg cutia.


*Numele au fost schimbate pentru a proteja identitatea mamelor.


Articol susținut de Asociația SAMAS


Sursa: https://www.libertatea.ro/publicitate-advertorial/cutia-bebelusului-ajutorul-care-vine-la-pachet-pentru-mamele-din-comunitati-vulnerabile-4704045

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.