Ministerul Sănătății a declarat, marți, epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea numărului de îmbolnăviri, mai ales printre copii. În prezent, cele mai afectate județe sunt Brașov, București, Giurgiu, Ilfov și Dâmbovița, conform datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Ministerul Sănătății a comunicat marți, 5 decembrie, că „în acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe”.
Conform datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), de la începutul acestui an și până la finalul lunii trecute, în România au fost confirmate cu rujeolă 1.855 de cazuri, în 30 de județe.
De-a lungul anului, cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate în Mureș (628), Brașov (339), București (213), Cluj (194) și Giurgiu (147).
Prin comparație, anul trecut au fost detectate la nivel național doar 17 cazuri de rujeolă, potrivit Raportului anual cu analiza evoluției bolilor transmisibile al CNSCBT.
Anul acesta, numărul îmbolnăvirilor de rujeolă a crescut fulminant, numai în ultima săptămână de raportare (24.11 – 30.11.2023) înregistrându-se 192 de cazuri, potrivit CNSCBT.
Dintre cazurile de rujeolă înregistrate în ultima săptămână, 69 au fost confirmare în Brașov, județul care are la acest moment cea mai mare incidență. Pe locul doi e Bucureștiul, cu 59 de cazuri de rujeolă, urmat de Giurgiu (16), Ilfov (12) și Dâmbovița (10).
Cele mai multe îmbolnăviri, la copiii între 5 și 9 ani
De la începutul anului acesta și până pe 30 noiembrie, au fost confirmați cu rujeolă 224 de copii cu vârsta sub un an. Niciunul dintre ei nu fusese vaccinat împotriva acestui virus.
În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 - 4 ani, din cei 754 care s-au îmbolnăvit, 713 nu făcuseră nicio doză de vaccin.
Cele mai multe cazuri cu rujeolă s-au înregistrat la grupa de vârstă 5-9 ani, unde, din 406 copii bolnavi, 356 nu fuseseră vaccinați.
„Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani”, spune Ministerul Sănătății.
Foto ilustrativ: 123rf