„Posibila vânzare” către Guvernul României de tancuri de luptă principale M1A2 Abrams și echipamentele aferente a fost aprobată de Departamentul de stat al SUA, a anunțat Pentagonul, joi, 9 noiembrie, relatează News.ro. Este vorba despre vânzarea a 54 de tancuri pentru o sumă estimată inițial la 2,5 miliarde de dolari, anunță Ministerul Apărării Naționale.
Congresul a fost notificat în legătură cu posibila vânzare de către Agenţia de Cooperare în domeniul Securităţii Apărării (DSCA), se precizează într-un comunicat.
„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa”, scrie în comunicatul citat.
De asemenea, Pentagonul afirmă că „vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare prin furnizarea unei forţe credibile, capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO”, adăugând că vânzarea acestor tancuri către țara noastră „nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune”.
Companiile General Dynamics Land Systems, BAE Systems și Raytheon se numără printre contractori.
MApN: Înzestrarea Forțelor Terestre cu tancuri Abrams a intrat „în linie dreaptă”
Ministerul Apărării Naționale a salutat notificarea Congresului american în legătură cu vânzarea de „tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, muniţie şi stimulatoare pentru instruire”, despre care afirmă că „a intrat în linie dreaptă”, și precizează, într-un comunicat transmis vineri, că „mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model”.
Totodată MApN explică faptul că „valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari”, conform aprobării Parlamentului României, dar, potrivit legislației americane, „Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2.5 miliarde de dolari”.
„După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României”, adaugă MApN.
Ministrul Angel Tîlvăr a declarat, în acest context că achiziția de tancuri americane „demonstrează cât se poate de concret soliditatea și nivelul excelent al cooperării dintre România și Statele Unite, îndeosebi în plan militar”.
Potrivit Pentagonului, pentru concretizarea tranzacției va fi nevoie ca 22 de reprezentanţi ai guvernului SUA şi 52 de reprezentanţi ai contractorilor americani să vină în România pentru o perioadă de până la cinci ani ca să ajute la punerea în funcţiune a echipamentelor şi instruirea militarilor.
Parlamentul Românie a aprobat în luna mai solicitarea MApN de achiziție a 54 de tancuri Abrams din SUA.
Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta