Exista mitul conform căruia cafeaua consumată înaintea orei de culcare amână ora de culcare. Dar cât de reală este această informație? Specialiștii au ajuns la o concluzie în acest sens.
Multe persoane consumă un espresso sau chiar o ceașcă de cafea când soarele a apus. Unii spun că nu le influențează ora la care adorm, în timp ce alții, din contră, vor să amâne momentul în care se baga în pat.
O nouă descoperire a oamenilor de știință demonstrează ce se întâmplă, de fapt, dacă bei cafea seara.
Descoperirea care schimbă tot ce știam
Oamenii de știință nu au găsit nicio legătură între problemele legate de odihnă și consumul de cafea. Aceștia au analizat 785 de afro-americani, pe o perioada de 14 ani. Au ales acest segment de public pentru că afro-americanii suferă frecvent tulburări legate de somn.
Toți participanții la studiu au primit câte o brățară cu senzor pentru a putea fi monitorizați și au fost rugați să țină un jurnal în care să noteze cum dormeau, ce mâncau și ce beau înainte de culcare, potrivit dailymail.co.uk.
Astfel, datele colectate de cercetători au demonstrat faptul că persoanele care fumau aveau tendința de a dormi cu 43 de minute mai puțin decât cei care nu făceau acest lucru.
Mai mult, persoanele care consumau alcool înainte de culcare prezentau, de asemenea, dificultăți în a se odihni, în timp ce oamenilor care consumau cafea la ore târzii nu le era afectată calitatea somnului.
Vă recomandăm să citiți și: