Cercetătorii britanici au evaluat 200 de pacienţi prin examinări dentare, analize de sânge şi chestionare alimentare, descoperind o legătură puternică între alimentaţie şi sănătatea gingivală.
Rezultatele au arătat că pacienţii care au adoptat o dietă bogată în fructe, legume, leguminoase şi ulei de măsline au prezentat niveluri semnificativ mai scăzute ale markerilor inflamatori şi o sănătate mai bună a gingiilor.
Pe de altă parte, studiul a revelat o veste proastă pentru iubitorii de carne roşie: consumul frecvent creşte riscul de a dezvolta boli grave ale gingiilor sau inflamaţii sistemice.
Pacienţii care nu au urmat cu stricteţe dieta mediteraneană, în special cei care consumau des carne roşie, au manifestat tendinţa de a suferi de afecţiuni gingivale mai severe.
Alimentele care vindecă sunt: grăsimile sănătoase (uleiul de măsline conţine acid oleic, care reduce markerii inflamatori, peştele gras, nucile şi seminţele, bogate în omega-3).
Previn...