Trei ani după incendiul din 14 noiembrie 2020, secția ATI de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț arată la fel, după cum ați putut citi în Libertatea. Ferestrele sunt acoperite cu placaj, iar urmele de fum pot fi observate încă pe ziduri. Consiliul Județean Neamț explică, într-un răspuns pentru ziar, că motivul acestei situații îl reprezintă dosarul de cercetare penală instrumentat de Parchetul General.
„Cercetarea a presupus și sigilarea saloanelor care au fost afectate de incendiu. Acestea au fost predate către unitatea sanitară la sfârșitul lunii octombrie 2023. Astfel, nu au putut fi executate lucrări de reparații în cursul anilor 2021, 2020 și în primele luni ale anului 2023”, susține CJ Neamț.
Parchetul General nu a anunțat, până în prezent, că a finalizat ancheta privitoare la tragedia de la SJU Piatra Neamț. Zece oameni au murit din cauza incendiului.
În acest moment, Terapia Intensivă din cadrul spitalului funcționează în containere plasate în curtea spitalului și amenajate de Asociația Dăruiește Viață.
În jur de 300.000 de euro anual, pentru „reparații curente”
Libertatea a întrebat CJ ce sume a alocat, din 2020 până azi, pentru reparații și renovări la Spitalul Județean Piatra Neamț. Conform răspunsului, unitatea sanitară a primit, în total, în jur de două milioane de euro (9,72 de milioane de lei), din care în jur de 300.000 de euro (1,6 milioane de lei) de la Ministerul Sănătății.
„În anul 2021, pentru Secțiunea Funcționare, la articolul bugetar «Reparații curente» a fost alocată suma de 525.000 de lei, iar la Secțiunea Dezvoltare (cheltuieli de capital), suma de 865.000 lei, din care 480.000 de lei de la Ministerul Sănătății.
În anul 2022, pentru Secțiunea Funcționare, la articolul bugetar «Reparații curente», a fost alocată suma de 1.400.000 de lei, iar la Secțiunea Dezvoltare (cheltuieli de capital), suma de 2.431.000 de lei, din care 1.044.000 de lei de la Ministerul Sănătății.
În anul 2023, pentru Secțiunea Funcționare, la articolul bugetar «Reparații curente», a fost alocată suma de 1.750.000 de lei, iar la Secțiunea Dezvoltare (cheltuieli de capital), suma de 2.301.000 de lei, din care 86.000 de lei de la Ministerul Sănătății”, menționează documentul semnat de Ion Asaftei, președintele CJ Neamț.
Fundația unui fost manager interimar al spitalului, implicată în renovare
Cât despre cheltuielile pentru renovarea secției ATI, Consiliul confirmă ceea ce anunțase conducerea spitalului, în luna decembrie, și anume că banii vor fi strânși din donații, cu ajutorul unei fundații:
„A fost făcută o analiză asupra necesarului de lucrări și o estimare a valorii acestora, urmând ca refacerea să se realizeze cu sprijinul Fundației pentru Copii Alex Zamfir și al Consiliului Județean Neamț, conform Hotărârii Consiliului Județean nr. 267 din 28.11.2023”.
Nici în răspunsul pentru Libertatea, nici în hotărârea sus-menționată, CJ Neamț nu precizează ce costuri estimate are refacerea și dacă va aloca bani din bugetul județului pe 2024 pentru lucrările de la secția ATI arsă.
Fundația pentru Copii Alex Zamfir este reprezentată, în acordul de asociere semnat cu Consiliul Județean Neamț, de Gabriela Valeria Zamfir, economist, președintele ONG-ului și director executiv la Casa de Asigurări de Sănătate Neamț.
În 2011, Zamfir a deținut, timp de câteva luni, funcția de manager interimar al Spitalului Județean Piatra Neamț. Ea s-a înscris la concursul pentru șefia SJU, în toamna anului 2011, dar, deși candida singură pentru post, nu s-a prezentat la examen, invocând motive medicale.
În decembrie, deputata PSD Oana Bulai a anunțat, pe Facebook, că, împreună cu parlamentarii social-democrați de Neamț, a depus un amendament la bugetul de stat pe 2024, pentru alocarea a 2,8 milioane de lei Unității Primiri Urgențe din cadrul SJU Neamț. Bulai a precizat, într-o postare ulterioară, că amendamentul respectiv a trecut de votul Parlamentului.