Dosarul achiziției celor 600 de automobile BMW de către Poliția Română de la un apropiat al lui Iohannis, clasat de DNA

acum 1 an 62

Licitația prin care IGPR a cumpărat sute de mașini BMW de la Automobile Bavaria nu mai este anchetată de Direcția Națională Anticorupție, iar cazul a rămas doar în atenția Parchetului European, condus de Laura Kovesi, notează Europa Liberă.


Dosarul, care a fost cercetat in rem, adică față de faptă și nu contra unei persoane, a fost clasat de acum două luni. „La data de 16 octombrie 2023, în dosarul la care faceți referire a fost dispusă soluția clasării”, se arată în răspunsul DNA pentru Europa Liberă, în care nu se oferă detalii privind motivul clasării.


În 2022, Poliția Română a încheiat cu firma Automobile Bavaria, fondată de Michael Schmidt, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, două contracte pentru 300 de automobile BMW. Inițial, Parchetul European și DNA au desfășurat investigații, însă în acest moment singura instituție care mai cercetează cazul este cea condusă de Kovesi.


​Automobile Bavaria nu a fost singura interesată să participe la licitația pentru cele 600 de BMW-uri ale Poliției. Au mai existat firme interesate, dar au solicitat modificări minore la dotările cerute pentru mașini, iar Poliția condusă atunci de Lucian Bode nu a acceptat.


De unde a plecat scandalul


USR a susținut în septembrie 2022 că 600 de mașini BMW, care au costat „numai 32.000 de euro fără TVA” per bucată, vor ajunge la Poliția Română „printr-o licitație aranjată, la firma prietenului președintelui”.


Poliția Română a replicat că va cumpăra „un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW” de la firma fondată de Michael Schmidt, „la un preț per unitate de numai 32.000 de euro, fără TVA”, pentru că prețul de catalog „este de peste 38.600 de euro, fără TVA” și că la licitație s-a prezentat un singur distribuitor.


Compania Automobile Bavaria a transmis pe 12 octombrie 2022 că Michael Schmidt nu este implicat în activitatea comercială și nici în luarea deciziilor companiilor din România, deci „nu se pot face legături între viața personală” și „activitatea acestor companii”.


Pe 24 septembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a spus că „este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu şi poziţia mea să fie trasă într-o chestiune care poate fi verificată tehnic” și că „eu nu am nicio treabă cu această achiziţie”.


Automobilele cumpărate au fost prezentate publicului pe 25 martie 2023, în Parcul Herăstrău.


Pe 31 octombrie 2023, președintele USR, Cătălin Drulă, a prezentat documente de la Ministerul de Interne și de la Ministerul Transporturilor care arată, spunea el, nereguli. Drulă a afirmat că MAI nu cere rambursarea banilor de la UE de teama unei investigații a Parchetului European: „Domnul Bode nu vrea să ajungă pe mâna doamnei Kovesi. Dacă cere bani la rambursare, achiziția va fi investigată de Parchetul European. În acel moment, Lucian Bode devine pasibil de urmărirea penală a Parchetului European. Așa că preferă să pierdem 50 de milioane de lei din fonduri europene și să plătească suma bani de la bugetul național”.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/dosarul-achizitiei-masinilor-bmw-de-catre-politia-romana-de-la-un-apropiat-al-lui-iohannis-clasat-de-dna-4739344

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.