Fostul premier a stat, luni, peste 90 de minute alături de avocații săi, în sala comisiei juridice, pentru a studia dosarul achiziției de vaccinuri, în care procurorii DNA au cerut Senatului ridicarea imunității lui Florin Cîțu.
Senatorul PNL l-a contrazis pe președintele partidului, Nicolae Ciucă, cel care afirmase că Florin Cîțu își va da demisia din grupul liberal pentru a nu afecta imaginea partidului.
„Nu renunț la calitatea de membru în grupul PNL. Nu a fost vorba de așa ceva ( n.r. - în discuția cu Nicolae Ciucă). Am spus că dacă aș fi avut funcții în PNL, bineînțeles că aș fi renunțat. Dar nu am nicio funcție în PNL”, a declarat Cîțu după ce și-a consultat trimis de DNA la Parlament.
El a precizat că le va cere colegilor senatori să voteze ridicarea imunității deoarece ancheta trebuie „să meargă mai departe”.
„Să vedem adevărul. Justiția nu se face la televizor, documentele sunt la dosar”, a completat fostul premier afirmația sa.
Cîțu a reiterat că nu își va da demisia din PNL nici după votul privind ridicarea imunității.
Întrebat de Libertatea dacă s-a consultat cu președintele Klaus Iohannis în momentul achiziției de vaccinuri, Florin Cîțu a refuzat în trei rânduri să răspundă. De fiecare dată a menționat că încă își studiază dosarul.
Senatorul PNL s-a eschivat și când a fost întrebat dacă foștii miniștri Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, și Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe, l-au avertizat că România comandă prea multe doze de vaccin.
Comisia Juridică din Senat are termen până miercuri, 29 noiembrie, pentru a întocmi raportul referitor la solicitarea DNA privind ridicarea imunității pentru Florin Cîțu.
Fostul premier a precizat că decizia privind achiziția de vaccinuri a fost luată la nivelul Comisiei Europene, iar România nu a comandat numărul de vaccinuri preconizat inițial, ci unul mult mai mic.
DNA a solicitat președintelui Klaus Iohannis să aprobe ridicarea imunității pentru foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, iar Senatului pentru Florin Cîțu.
Procurorii îi acuză pe cei trei de săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.
„Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, susțin procurorii.
FOTO: Hepta