Bebelușul de 7 luni era mic pentru a fi vaccinat împotriva rujeolei și făcea parte dintr-o comunitate cu acoperire vaccinală suboptimală din judeţul Braşov, unde au fost raportate 27 cazuri confirmate cu rujeolă, potrivit unui raport publicat miercuri de Institutului Național de Sănătate Publică. Al doilea deces din această săptămână a avut loc la un bărbat de 35 de ani din București, de asemenea nevaccinat.
În total, trei persoane au murit de la declanșarea epidemiei de rujeolă din România, pe 5 decembrie. Pe lângă cele două cazuri din ultima săptămână, un alt copil de 7 luni din județul Brașov a murit de rujeolă la începutul lunii.
Potrivit raportului INSP de miercuri, în perioada 1 ianuarie-24 decembrie, în România au fost confirmate 2.735 de cazuri de rujeolă, din care 3 decese.
Cele 2.735 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 34 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe fiind în judeţele Mureş (748) şi Braşov (657), precum şi în Bucureşti (352).
În perioada 6-24.12.2023, conform datelor extrase din registrul național de vaccinare, au fost vaccinaţi în total, împotriva rujeolei, 23.475 de copii, din care 4.191 cu vârste între 9 şi 11 luni.
Epidemie de rujeolă în România
Pe 5 decembrie, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în urma creșterii „îngrijorătoare” a numărului de cazuri, pentru a face mai ușoară vaccinarea copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni.
„Important este că această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni primesc o primă doză de vaccin – e un soi de vaccin suplimentar care se face mai devreme – încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, care în mod evident poate să aibă complicații sau chiar să ducă la deces, dar lucrul acesta e greu de acceptat mai ales că boala e prevenibilă”, a declarat ministrul Rafila, în seara în care instituția pe care o conduce a anunțat epidemie de rujeolă.
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar evoluția este gravă și pot apărea complicații.