Dragobetele 2025. Sărbătoarea iubirii la români: tradiții și obiceiuri pentru armonie în cuplu

acum 3 ore 9

În mai multe comune din Muntenia și mai cu seamă în cele din județele Gorj și Olt, sărbătoarea Aflării capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, care cade totdeauna în ziua de 24 februarie, se numește Dragobete, scrie folcloristul și etnograful Simion Florea Marian. (Sărbătorile la români - Studiu etnografic, Editura Fundației Culturale Române).

După legendă, Dragobetele este fiul Babei Dochia și reprezintă, în opoziție cu aceasta, principiul pozitiv. (Sărbători și obiceiuri românești, Ion Ghinoiu)

Dochia este o babă cloanță, urâtă, rea, care își pune nora la mari încercări. Considerând probabil, că ocupă un loc nemeritat în calendar, poporul i-a pus în spate nu numai 9 sau 12 cojoace, ci și zilele friguroase de la începutul lunii martie, ca și necazurile oamenilor pentru prelungirea iernii.

Totuși, Babei Dochia i se face o mare favoare: este sărbătorită la începutul sezonului învierii naturii, primăvara, alături de o întreagă generație de personaje calendaristice...

Sursa: https://www.realitatea.net/stiri/lifestyle/dragobetele-2025-sarbatoarea-iubirii-la-romani-traditii-si-obiceiuri-pentru-armonie-in-cuplu_67bc1990808f315c8959fa83

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.