Magistrații Tribunalului Vaslui au decis miercuri prelungirea arestării preventive în cazul președintelui suspendat al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. În cazul expertului Radu Judele, instanța a decis înlocuirea arestării cu controlul judicia. O decizie definitivă va fi pronunțată la Curtea de Apel Iași, unde vor fi soluționate contestațiile.
Propunerea privind prelungirea arestării preventive în dosarul Buzatu s-a judecat marți la Tribunalul Vaslui. Judecătorul de drepturi și libertăți și-a luat răgaz de o zi pentru deliberare. Nici Dumitru Buzatu, nici Radu Judele nu au dat declarații în sala de judecată. Au fost reprezentați de doi cunoscuți avocați din Iași, Liviu Bran și Daniel Atasiei, care au pledat pentru cercetarea lor în stare le libertate sau sub imperiul unei măsuri preventive mai blânde, arestul la domiciliu sau control judiciar.
La ieșirea din instanță, cei doi avocați au susținut că nu sunt motive pentru menținerea arestării preventive nici în cazul lui Dumitru Buzatu, nici al expertului pe care DNA îl acuză de luarea de mită și că ar fi făcut trafic de influență.
Avocat: „Domnul Buzatu este o fire puternică”
“Din perspectiva apărării pot fi efectuate activități încă 10 ani de zile dar clientul poate fi cercetat în stare de libertate și nu avem, în momentul de față, justificări care să necesite prelungirea arestării preventive. Acesta este punctul nostru de vedere. Ministerul public nu a invocat, deocamdată, elementele noi în acuzare chiar dacă, în acest răstimp au fost audiați martori, în jur de 10 persoane, angajați ai CJ Vaslui. Lucrurile, așa cum au fost ele relatate de acești martori, nu Buzatu în stare de arest, nu confirmă deloc suspiciunea pe care Ministerul Public le-a menționat. Dar, aici este o chestiune de interpretare. Și eu și procurorul de caz de uităm la același document și, probabil, concluziile pe care le tragem sunt diferite”, declarat, la finalul ședinței de judecată, avocatul Daniel Atasiei, cel care îl reprezintă pe Dumitru Buzatu.
Întrebat despre cum resimte Dumitru Buzatu starea de arest preventiv, avocatul a afirmat că acesta ”este o fire puternică și are răbdarea necesară pentru că are, ca și mine, încredere în justiție”.
Acuzațiile, contestate
La rândul său, avocatul expertului Radu Judele a invocat că angajații Consiliului Județean Vaslui, audiați ca martorii audiați la DNA nu confirmă acuzațiile procurorilor.
“De la prima propunere și până acum au fost audiați mai mulți martori și, din punctul nostru de vedere, există probe noi care demonstrează nevinovăția clientului meu. Nu s-a constatat, sub nici o formă că acesta ar fi solicitat vreo sumă de bani pentru a influența funcționarii publici de la CJ Vaslui. Urmează să vedem soluția instanței, iar clientul meu și-a rezervat dreptul la tăcere. Din punctul meu de vedere nu sunt probe pentru a susține acuzațiile. În ceea ce privește traficul de influență, în probatoriu nu există probe. Tot ceea ce s-a susținut până acum a fost susținut de domnul Savin. În interceptările făcute la dosar nu rezultă că acesta ar fi pretins vreo sumă de bani.”, a declarat avocatul expertului inculpat, Liviu Bran.
Flagrantul
Dumitru Buzatu a fost prins de DNA în flagrant, pe 22 septembrie, după ce a primit o mită de 1,25 de milioane de lei de la omul de afaceri vasluian Emil Savin.
Banii reprezentau un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care omul de afaceri îl încheiase cu Consiliul Județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județ.
Potrivit procurorilor DNA, Buzatu a blocat plata pentru lucrările efectuate pentru a se asigura că primește 10% din valoarea acestora.
În urma arestării sale, Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD și suspendat din funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui.