O notă internă trimisă de managerul Bogdan Nica, intrată în posesia ziarului, arată că Spitalul Județean Ploiești a rămas într-un singur medic până pe 6 noiembrie.
Directorul a confirmat problema pentru ziar și afirmă că există un blocaj la nivel guvernamental, iar în ultimă instanță va face o achiziție publică „de la privat”
Un mare spital de urgență din România trece dintr-o lipsă de specialitate medicală în altă lipsă. În ultimul an și jumătate, spitalul a rămas fără 4 cardiologi. Apoi au urmat problemele cu gărzile la cardiologie și neurologie.
Chiar șeful Ambulanței Prahova recunoștea, pentru Libertatea, că trimite pacienții cu AVC sau infarct în județele vecine, Brașov, Dâmbovița, ori chiar la București.
Acum, problema de pe secția de neurologie a instituției medicale se acutizează. Astfel, de pe 23 octombrie 2023 și până pe 6 noiembrie, spitalul are un singur neurolog.
Soluția „Vă rugăm triați judicios cazurile”
Informația se regăsește într-o notă internă trimisă de managerul Bogdan Nica:
„Prin prezenta vă aducem la cunoștință că în perioada 23.10.2023-06.11.2023 secția de neurologie va funcționa cu un singur medic.
În consecință vă rugăm triați judicios cazurile pentru care se solicită consult neurologic pentru a evita încărcarea singurului neurolog cu cazurile care nu reprezintă urgență”, este rugămintea lui Bogdan Nica către șefii de secție.
Cum motivează managerul spitalului că a rămas într-un singur medic?
„Am redus temporar internările”
Managerul Bogdan Nica spune că nimeni din stat „nu găsește nicio soluție”.
- Domnule doctor, cum s-a ajuns la această situație? Înțelegem că există un medic full-time care face și gărzi, un medic în concediu, o doamnă doctor care e scutită de gărzi…- Da, dânsa are probleme de sănătate.
- Și că mai era un tânăr venit de la Târgoviște, care a renunțat la gărzi.- Văd că știți foarte bine. Sigur, deocamdată n-a renunțat, dar nu prea mai vrea să vină. Nu are aprobare prin transfer de la Dâmbovița să vină. Am încercat să scoatem posturile la concurs, dar, după cum bine știți, ele sunt blocate în continuare, memorandumul nu s-a dat. Și atunci singura soluție a mea este prestări servicii. Și pe prestări servicii avem doi oameni la gărzi, de vreo două-trei luni, și un medic militar cu jumătate de normă prestări servicii și gărzi. Și el ar vrea să vină, dar fără concurs nu o face. În ciuda scrisorilor făcute la DSP, minister, nimeni nu găsește nicio soluție.
- Cum se descurcă un spital care are 90 de paturi într-o secție în această situație?- Eu nu pot să tai din paturi că nu sunt ministru, dar am redus temporar internările la 50-60 de paturi și încerc să-i rulez mai repede. E coșmarul meu această secție. Am discutat cu două doctorițe din privat, dar toată lumea vrea concurs, să știe că e stabil. Dar onor Guvernul încă mai ține. Nu știu cât mai ține… Sunt medici care s-au angajat în privat că au tot așteptat să se deblocheze postul. Am pierdut un neonatolog, un anestezist. Eu vreau să scot 5 posturi la neurologie. Să vină măcar trei. Dacă vine unul singur, iar se sperie de multă muncă.
„În ultimă instanță, fac achiziție publică de la privat”
- Dumneavoastră…- Am spus-o, am scris-o, trebuiau luate măsuri legislative. Că aceleași probleme sunt și la alte spitale județene. Buzăul n-are cardiologie. La Bagdasar, nu mai vor plasticienii să trateze arșii, că nu au compartiment funcțional autorizat. Și așa mai departe. Problemele se întind.
- La cardiologie la dumneavoastră care mai este situația?- S-a mai liniștit, am găsit două doamne doctor, au dat concurs și au luat, mai avem un medic pe prestări servicii gărzi. Dar la neurologie nu avem soluție.
- Soluția ar fi la Ministerul Sănătății?- Nu, Ministerul ne-a cerut o situație, apoi și-au dat seama că nu le pot debloca, și că spitalele autorităților locale trebuie deblocate de la Ministerul Dezvoltării. Am trimis un număr de posturi la Ministerul Dezvoltării pentru memorandum, mi-au cerut o precizare referitoare la câte sunt vacantate anul trecut, și astea sunt în situația asta, le-am dat trei situații. Aștept.
În ultimă instanță, eu am de gând săptămâna viitoare să scot o achiziție publică de servicii neurologice, poate una dintre marile rețele private are medici care să vină pe program de lucru și-n gărzi. N-am altă soluție.
Dr. Bogdan Nica, manager Spitalul Județean Ploiești:
Nica adaugă că nu poate pune presiune pe singurul medic de acum, „care, după ce se întoarce medicul plecat acum în concediu, o să vrea și el să își ia și tot așa, nu îi putem suprasolicita”.