Elon Musk cataloghează drept „nebunești” grevele din atelierele Tesla din Suedia. Poșta suedeză s-a alăturat și ea inițiativei

acum 11 luni 73

Elon Musk a denunțat un val de greve „nebunești” axate pe atelierele Tesla din Suedia, în timp ce muncitorii vizează producătorul american de automobile electrice într-o grevă prin care solicită drepturi de negociere colectivă, scrie The Guardian.


În ceea ce a fost descrisă ca fiind cea mai mare luptă din ultimele decenii pentru a salva modelul sindical suedez de practicile globale de muncă, puternicul sindicat IF Metall conduce de cinci săptămâni o grevă în opt ateliere Tesla din Suedia.


Este pentru prima dată când muncitorii constructorului auto american au intrat în grevă, iar joi, Musk, directorul executiv al Tesla, și-a exprimat clar sentimentele, scriind pe X, fostul Twitter: „Este o nebunie".


El a răspuns la o postare pe rețelele de socializare despre grevele secundare, sau de simpatie, ale serviciilor poștale suedeze, care împiedică plăcuțele de înmatriculare să ajungă la noile mașini Tesla.


IF Metall, care are peste 300.000 de membri în industria suedeză, a declarat că „va continua (cu grevele) atât timp cât va fi necesar”. Aceasta spune că a luat măsuri după ce Tesla a refuzat să semneze un contract colectiv cu membrii săi.


Contractele colective, care acoperă condiții precum salariul, pensia, orele de lucru și concediile și care înseamnă că, teoretic, sindicatele și nu statul guvernează piața muncii, sunt considerate o piatră de temelie a modelului suedez de piață a muncii.


Deși numărul de membri ai sindicatelor din Suedia a scăzut în ultimele decenii, mulți lucrători sunt încă în sindicate și aproximativ nouă din zece angajați au încheiat acorduri colective.


Greva de la Tesla a atras acțiuni secundare din partea altor opt sindicate și amenință să se extindă în Norvegia vecină, unde Fellesförbundet (Federația Unită a Sindicatelor), cel mai mare sindicat din sectorul privat al țării, a declarat că este pregătită să întreprindă acțiuni de solidaritate.


Marie Nilsson, președinta IF Metall, a declarat că greva nu a fost doar o luptă pentru muncitorii de la Tesla, ci și pentru a proteja modelul sindical suedez.


„Dacă permitem companiilor precum Tesla să funcționeze fără contract colectiv de muncă, li se va permite și altor companii internaționale și alte tipuri de industrii", a spus ea. „Poate dura mult timp", a adăugat ea. „Vom continua atât timp cât va fi nevoie".


Greva a obținut sprijinul lucrătorilor din transporturi și porturi, care au refuzat să încarce sau să descarce mașinile Tesla în toate porturile suedeze, al electricienilor, care au refuzat să efectueze lucrări de service sau reparații în atelierele Tesla, precum și al stațiilor de încărcare și al vopsitorilor, care nu vor lucra la mașinile Tesla.


Printre alte greve de simpatie se numără cele ale lucrătorilor din servicii și comunicații, care au încetat să distribuie corespondența și trimiterile către Tesla.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/elon-musk-greve-nebunesti-atelier-tesla-suedia-4727856

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.