Indiferent că organizezi o masă festivă acasă sau alegi să mănânci la restaurant, iată câteva lucruri bine de știut despre șervet și șervețel. Vezi ce semnifică eticheta șervetului de masă.
Alegerea tacâmurilor și accesoriilor pentru masă, organizarea mesei, dar și poziția corpului la masă, toate sunt aspecte importante de care este bine să ții cont atunci când te afli în compania unei alte persoane. Iată ce înseamnă eticheta șervetului de masă.
Eticheta șervetului de masă
Șervetul de masă este accesoriul din material textil, de regulă, din bumbac, ce poate fi găsit în diferite forme și culori, și așezat la orice masă festivă datorită utilității acestuia. Nu se alege niciodată la întâmplare, ci alăturarea lui la masă se face în funcție de câțiva factori importanți și anume.
Organizarea unei mese elegante, într-un cadru informal, va avea întotdeauna un șervet de masă alb imaculat sau crem pentru fiecare persoană participantă la masă, poziționat în stânga farfuriei. Șervetul de masă va trebui să aibă același material cu fața de masă din material textil așezată pe masă.
Dimensiunea șervetului de masă va fi diferită în funcție de momentul zilei. Dacă masa organizată este pentru mic dejun sau prânz, atunci se vor alege șervete de masă de dimensiuni mai mici, în timp ce pentru masa de seară, cina, tot într-un cadru protocolar, se vor alege șervete de dimensiuni mai mari.
Nici din cadrul unei mese festive organizate în familie nu trebuie să lipsească șervetul de masă, însă de data aceasta se pot alege șervete de alte culori, cu o tematică preferată, dacă este cazul.
Cât despre poziționarea acestuia, la o masă în familie, într-un cadru informal, șervetul de masă poate fi așezat pe farfurie, într-un inel, accesoriu pentru șervet, în centrul farfuriei de suport sau pe masă.
Cum se folosește șervetul de masă
Șervetul de masă este util fiecărui participant la masă și se folosește imediat cum gazda ia loc la masă.
În cadrul unei mese protocolare, imediat după ce gazda a desfăcut propriul șervet de masă, fiecare invitat la masă poate desface șervetul în jumătate și îl poate pune în poală.
În cadrul meselor în familie, șervetul de masă poate fi desfăcut în totalitate și așezat în poală.
Orice ridicare de la masă necesită și strângerea șervetului de masă, însă acesta se va lăsa în partea stângă a farfuriei, ușor strâns, nu împăturit în totalitate. Acesta este un semn că participantul se va întoarce la masă și va continua cina. Șervetul de masă nu se va lăsa niciodată în farfurie, indiferent de momentul zilei sau de eveniment.
În timpul mesei, dacă șervetul cade pe jos, se va cere altul curat gazdei, și nu se va refolosi cel uzat.
La sfârșitul mesei, șervetul de masă se va poziționa pe masă, lângă farfurie.
Șervetul de masă nu se va poziționa niciodată la gât, nu se va prinde în jurul gâtului, nu se va folosi prin mișcări bruște, ci doar prin tamponare.
Șervetul de masă nu se va folosi pentru ștergerea tacâmurilor sau mâinilor, și nici pentru depozitarea resturilor alimentare în el.
Lucruri bine de știut despre șervet și șervețel
Folosirea șervețelului la masă este obligatorie. Se va folosi de fiecare persoană participantă, indiferent de tipul de masă organizată, și niciodată nu se va împrumuta altei persoane. Se vor alege întotdeauna șervețele dintr-un material mai gros ce pot fi folosite în siguranță de toate persoanele prezente.
Dacă șervetul din material textil este pus la masă într-o singură bucată, în ceea ce privește șervețelele din hârtie, de regulă, pe masă, într-un suport special se vor găsi mai multe bucăți ce pot fi folosite ori de câte ori este nevoie.
Șervețelul din hârtie nu se așază în poală sau pe genunchi atunci când ești la masă. Acesta se lasă întotdeauna pe masă și se folosește la nevoie.
Ce nu ai voie să faci la masă
Nu te așeza la masă înaintea gazdei.
Fii întotdeauna atent la postura corpului. Stai drept și nu îți întinde mâinile pe masă sau deasupra farfuriei celeilalte persoane de la masă. Dacă ai nevoie de un obiect de la masă, cere ajutorul.
Nu întinde coatele pe masă.
Respectă spațiul fiecărei persoane de la masă și nu te grăbi să termini preparatul de la masă.
Nu vorbi cu gura plină, nu vorbi prea tare și nici nu îi întrerupe pe ceilalți participanți la masă. Du întotdeauna mâncarea la gură, și nu te apleca după mâncare.
Nu împinge farfuria după ce ai terminat de mâncat. Așteaptă ca gazda să strângă vesela, dacă este cazul.
Cere-ți scuze dacă ești nevoit să părăsești pentru câteva momente locul de la masă.
Nu sta cu ochii în telefon și nu răspunde la mesaje în timp ce ești la masă. Cere acordul pentru convorbiri, dacă este urgent.
Citește și: Sex on the beach - rețete
Sursă foto: 123rf.com