Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv, joi, 11 ianuarie, recursul formulat de compania bulgară după ce Curtea de Apel București a respins cererea de anulare a deciziei ASF prin care a fost retrasă licența de funcționare a Euroins România.
Înalta Curte a pus punct final procesului prin care grupul bulgar Eurohold a încercat să invalideze decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care în martie 2022 a decis să retragă licența de funcționare a Euroins din cauza problemelor de solvabilitate ale companiei.
ASF indica la acel moment „o gaură” de peste 400 de milioane de euro în dreptul companiei care deținea poziția de lideră pe piața asigurărilor obligatorii auto (RCA).
„Respinge excepţia nulităţii recursului incident invocată de recurentele-reclamante. Respinge recursul principal declarat de reclamantele Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., prin lichidator judiciar provizoriu CITR Filiala Bucureşti SPRL şi Euroins Insurance Group AD şi recursul incident declarat de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară împotriva sentinţei nr. 745 din 27 aprilie 2023 a Curții de Apel Bucureşti - Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 Cod procedură civilă, astăzi, 11 ianuarie 2024”, se arată în comunicarea de pe portalul ICCJ..
Într-un alt dosar aflat pe masa judecătorilor români, lichidatorul judiciar al Euroins, CITR, a cerut anularea contractului prin care, cu puțin timp înainte de decizia ASF de ridicare a licenței, compania a transferat către grupul din Bulgaria activele deținute în România.
Grupul Eurohold a amenințat totodată că va declanșa un proces internațional și a cerut despăgubiri în valoare de 500 de milioane de euro din partea guvernului de la București.