Europarlamentar român, despre Schengen: 2023 se încheie fără o perspectivă clară de eliminare a frontierei UE. Ce trebuie să facă Guvernul

acum 10 luni 72

Eugen Tomac a spus că România trebuia să ia în calcul o acțiune la Curtea de Justiție a UE, iar președintele trebuie să declanșeze o dezbatere urgentă în Consiliul European.


Europarlamentarul român Eugen Tomac a comentat, duminică, într-o postare pe Facebook, impasul în care se află România, în tentativa de aderare la Schengen.


Tomac a relatat dezbaterea aprinsă care a avut loc joi seară în parlamentul de la Haga, dezbatere sfârșită cu un aviz al Olandei pentru aderarea Bulgariei la spațiul fără frontiere interne al UE. Deblocarea Bulgariei a reprezentat o veste bună și pentru România, care candidează la Schengen alături de vecina de la sud.


„Rămâne de văzut dacă Austria renunță la condițiile absurde puse atât României, cât și Bulgariei, sau vor bloca în continuare un drept garantat de tratatele UE și acordul Schengen”, a continuat Tomac.


El a observat însă că perspectiva aderării nu este deloc clară și a îndemnat guvernul să ia în calcul o acțiune în justiție.


„Anul 2023 se încheie fără o perspectivă clară de eliminare a frontierei UE pentru noi, de aceea cred că Guvernul trebuie să se pregătească pentru un demers serios la CJUE (Curtea de Justiție a UE), având în vedere că am pierdut până acum peste 100 de miliarde de euro, iar acest aspect nu mai poate fi ținut ascuns”, a spus el.


„De asemenea, Președintele Iohannis trebuie să ceară o dezbatere urgentă în Consiliul European pe acest subiect”, a spus Tomac.


„Nu poate un guvern prorus precum cel de la Viena să ne umilească la nesfârșit. Chestiunea extinderii Schengen nu mai este o problemă între noi și Viena, a devenit o problemă majoră europeană”, a continuat europarlamentarul, subliniind că scenariul aderării în două etape „nu este european ci profund sovietic”.


„După ce că așteptăm de 13 ani să ne bucurăm de libera circulație, cineva vrea să mulțumim pentru că suntem primiți doar pe calea aerului, deși Europa unită s-a clădit la pas, nu prin zbor”, a mai spus Tomac.


Austria rămâne inflexibilă


Ambasadorii UE reuniți vineri seară la Bruxelles au constatat refuzul Austriei de a accepta România și Bulgaria în spațiul Schengen.


Reuniunea a fost ultima încercare de anul acesta de a convinge Austria să accepte extinderea Schengen cu cele două țări. RFI România, care citează surse europene, scrie însă că ambasadorii UE au constatat că Viena rămâne inflexibilă.


Cu o zi înainte, ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoianov, citat de agenția de presă BTA, a precizat că discuții foarte intense sunt în curs de desfășurare între Bulgaria și Austria, precum și între România și Austria.


Oficialul bulgar a sugerat că este posibil ca decizia să nu vină anul acesta. „Ceea ce contează pentru noi este să avem o decizie din partea Austriei, este mai puțin important dacă aceasta vine înainte sau după Anul Nou”, a comentat el.


Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată anul trecut în decembrie de Austria și Olanda. Săptămânile trecute, Viena a dat semne că și-ar putea flexibiliza poziția, acceptând o aderare treptată la Schengen.


Viena a pus și condiții pentru Air Schengen: triplarea operațiunii Frontex în Bulgaria, banii pentru extinderea protecției frontierelor și a infrastructurii – garduri – la frontierele externe din Bulgaria și România trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a solicitanților de azil aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.


În vreme ce Bucureștiul a avut o poziție favorabilă în fața acestei propuneri, Sofia a fost mai degrabă critică.


Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri seară, 15 decembrie, la Antena 3, că Austria a acceptat oficial extinderea Schengen cu frontiera aeriană, dar frontiera terestră încă se discută și „nu s-a bătut nimic în cuie”.


Ciolacu a amenințat Viena cu o acțiune la CJUE


Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că, dacă Austria se va opune și anul acesta aderării României la Schengen, România va ataca decizia la Curtea Europeană de Justiție.


„Eu cu certitudine, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Schengen, voi ataca la CJUE”, a declarat Marcel Ciolacu în septembrie.


Acesta a adăugat că își dorește ca în atacul statului român la CJUE, Consiliul European, Parlamentul European și Comisia Europeană să fie aliați. „(...) Deci lucrurile nu sunt chiar aşa de comode pentru domnul prim-ministru Nehammer (premierul austriac - n.r.)", a mai spus Ciolacu.


Şeful Executivului a dat asigurări că va folosi cu certitudine toate mijloacele pe care le are la îndemână, tot ce este legat de acest subiect şi tot ce este legal de făcut, fiindcă locul României este în Schengen.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/europarlamentar-schengen-2023-4756840

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.