„Am ajuns toţi la graniţă pe la ora 07.00 dimineaţa. Acum e ora 13.00 şi abia am ieşit din partea palestiniană”, a declarat, pentru publicul Libertatea, Maher Sukkar, soţul unei românce stabilite în Gaza. Familia lor a reușit să fie astăzi pe lista primilor evacuați ai României.
Maher Sukkar, 56 de ani, este unul dintre cetățenii care au ieșit astăzi din Fâșia Gaza, pe listele de evacuați ale României. El este palestinian, însă ceilalţi membri ai familiei sale au dublă cetățenie. Soția e de profesie medic, împreună au doi fii – unul de 17 ani și altul de 22 de ani. Toți se îndreaptă astăzi spre România.
„Am trecut de partea palestiniană și chiar acum mergem spre partea egipteană”, a declarat pentru Libertatea Maher Sukkar, în timp ce călătorea cu autobuzul prin punctul de frontieră Rafah, din Fâşia Gaza în Egipt.
„Am înţeles că o să ne aştepte în partea egipteană cineva de la Consulatul României la Cairo. În Egipt, nu ştiu cât timp vom mai sta până vom pleca. Credem că totul va dura o zi, aşa ni s-a spus”, adaugă acesta.
103 români au reușit să iasă din Fâșia Gaza, prin frontiera de la Rafah, astăzi, 7 noiembrie. Decizia a fost luată în cursul nopții de luni spre marți şi a fost anunţată de Ministerul Român de Externe.
Este pentru prima dată când România a reușit să scoată din teritoriul palestinian o parte din cei peste 200 de oameni care au cerut să fie evacuați. Frontiera de la Rafah s-a deschis pentru evacuări limitate ale cetățenilor străini și ale răniților pe 1 noiembrie.
„Trecerea a fost foarte organizată. Mulţumim Ambasadei României la Ramallah!”, spune bărbatul, care adaugă că s-a implicat în organizarea grupului de evacuați. „Am aranjat totul acolo, pentru reprezentanţa Consulatului României, care nu putea să fie în partea palestiniană (n.r. - în Gaza). Treaba a mers bine și merge bine în continuare.”
I-am grupat pe oameni, cum ni s-a transmis de la Consulat, am supravegheat câte persoane au venit, câte au lipsit. Am ajuns toţi la graniţă pe la ora 07.00 dimineaţa. Acum e ora 13.00 şi abia am ieşit din partea palestiniană.
Maher Sukkar:
Maher Sukkar este sigur că toți românii care au cerut să fie evacuați vor reuși să iasă din enclavă în curând. „Așa cum s-a întâmplat și cu alte state – Franța, Germania, Canada – oamenii s-au împărțit în două serii. Dar vor ieși și restul. Mai este încă o listă, să nu-și facă nimeni griji!”, spune palestinianul.
Din Rafah în Bacău
Bărbatul nu vrea să vorbească despre cum au trăit în ultima lună de război. „Mă abţin de la chestiile astea politice din motive personale. Haideţi să vorbim în România despre aceste lucruri, e mai bine aşa”.
Familia lui Maher Sukkar are la cine să se întoarcă în România. „Copilul meu învață Medicina în România, iar noi avem o casă în Bacău. Alții poate nu au, însă noi avem unde locui”, spune bărbatul.
Maher Sukkar a studiat Medicina la UMF Grigore T. Popa din Iași și este șeful departamentului de chirurgie plastică în cel mai mare spital din Fâșia Gaza, Al Shifa. Unitatea medicală a fost ținta unor controverse: Israelul susține că Hamas are comandamentul central în tunelurile de sub pământ, în vreme ce organizația palestiniană neagă.
Ce se întâmplă cu cei rămaşi
Printre românii care au rămas în Gaza se află Ștefan Abdelnabi, studentul la Medicină de 24 de ani din Craiova, captiv în teritoriul palestinian încă de la începutul războiului și despre care Libertatea a relatat, îi ajută acum, la spital, pe cei răniți în bombardamente.
„E nevoie să fim evacuaţi urgent! Nimeni nu e în siguranţă aici. Toţi suntem în pericol. Aşteptăm să murim. Ne e frică”, a fost strigătul lui de ajutor.
Şi Nada, fiica Simonei, căreia ziarul i-a spus povestea, a rămas în partea palestiniană a oraşului Rafah. Maher Sukkar cunoaște bine grupul de români care așteaptă evacuarea și le transmite familiilor lor un mesaj de încurajare:
Familiile lor să fie liniştite, pentru că sunt în regulă. Fiica Simonei va pleca în următorul grup! Totul e bine!