Anders Behring Breivik, extremistul care a ucis 77 de persoane în două atacuri în Norvegia în 2011, rămâne „foarte periculos” și ar trebui să fie ținut în izolare în închisoare, a declarat vineri un reprezentant al Ministerului Justiției în fața instanței unde se judecă procesul privind condițiile de detenție, informează Reuters.
Anders Behring Breivik, în vârstă de 44 de ani, a dat în judecată statul norvegian în încercarea de a pune capăt anilor de izolare din închisoare și de a ridica restricțiile privind comunicarea sa cu lumea exterioară.El este ținut în izolare, după ce a ucis opt persoane cu o mașină capcană la Oslo și a împușcat alte 69 de persoane, majoritatea adolescenți, pe insula Utoeya.
Andreas Hjetland, care reprezintă Ministerul Justiției, a declarat vineri, în pledoaria sa finală, că „nu există niciun temei pentru afirmația că drepturile omului în cazul lui Breivik au fost încălcate”. „Breivik rămâne foarte periculos”, a declarat el în fața instanței. „Există în continuare un mare pericol ca el să comită violențe sau să îi inspire pe alții (să comită violențe)”.
La fel ca în zilele precedente, Breivik a dat din cap în semn de dezacord cu unele dintre aspectele prezentate de Hjetland.
Marți, Breivik a declarat că izolarea a fost un „coșmar” și că s-a gândit la sinucidere în fiecare zi. Avocatul său a declarat luni că clientul său suferea de „depresie profundă”.
Joi, psihiatrul lui Breivik a declarat că nu crede că Breivik a suferit o depresie severă. „Condițiile în care se află îl apasă și se simte singur. Este împovărător, dar nu cred că este grav deprimat“, a declarat Janne Gudim Hermansen în fața instanței, potrivit cotidianului Aftenposten.
Judecătoarea Birgitte Kolrud a întrebat medicul psihiatru ce părere are despre mărturia plină de lacrimi a lui Breivik. Medicul a spus că nu l-a văzut niciodată pe Breivik plângând. „Cred că acesta este modul lui de a-și arăta disperarea. Așa că sunt prea puțin convinsă de cât de credibil este”, a spus ea, potrivit Aftenposten.
Avocații lui Breivik susțin că Norvegia încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv secțiunile care spun că nimeni nu ar trebui să fie supus la „tortură sau la tratamente sau pedepse inumane sau degradante”.
Izolarea sa timp de peste un deceniu l-a lăsat într-o „lume închisă”, în care nu există decât gardieni și alți profesioniști din închisoare a căror datorie este să păstreze distanța, a declarat luni avocatul său, Oeystein Storrvik, în fața instanței. Decizia judecătorului va fi emisă în următoarele săptămâni.