Fața nevăzută a unui alt război: zeci de mii de femei sunt respinse de propriile familii după ce au fost violate

acum 1 an 93

Peste 100.000 de femei au fost violate în timpul celor doi ani de război civil din regiunea Tigray din nordul Etiopiei. Multe dintre ele au fost respinse ulterior de familiile și comunitățile lor, fiind blamate pentru ce li s-a întâmplat. Publicația Washington Post a vorbit cu 12 supraviețuitoare despre „eforturile lor de a-și reconstrui viețile distruse”. 


Una dintre mărturiile prezentate în articolul din Washington Post este a Shilei, o femeie care se adăpostește în prezent într-un loc destinat refugiaților interni, în orașul Mekelle, din nordul Etiopiei. În timpul războiului civil, aceasta a fost ținută captivă ca sclavă sexuală timp de trei luni. 


Shila a născut un băiat în urma unui viol. Nu a spus nimănui adevărul. A spus despre copil că este rodul unei vizite clandestine făcute de soțul ei, un rebel Tigray. Când bărbatul s-a întors din război după trei ani, bucuria de a-l revedea a fost însoțită de teama că o va respinge și că va spune tuturor că nu e copilul lui. 


Nenumărate femei din Etiopia care au rămas însărcinate și au născut după ce au fost violate sunt ostracizate de familiile lor. Este o traumă dublă: trauma violului și trauma de a fi respinse de comunitățile lor,


Armata etiopiană și soldații aliați din Eritreea s-au luptat cu rebelii din regiunea Tigray, din nordul Etiopiei. În timpul războiului civil, toate părțile au comis violuri, potrivit rapoartelor internaționale, însă violențele cele mai susținute au fost comise împotriva femeilor din Tigray. 


Studiu: Peste 100.000 de femei au fost violate în timpul războiului civil


Cel mai cuprinzător studiu pe acest subiect de până acum, realizat de biostatisticianul Kiros Berhane de la Universitatea Columbia, a arătat că peste 100.000 de femei au fost violate în timpul celor doi ani de război civil, scrie publicația americană. 


Un sondaj efectuat în Tigray pe un grup de 5.000 de femei de vârstă reproductivă, publicat în iulie în revista medicală BMJ Global Health, a arătat că aproape 8% dintre acestea au declarat că au fost violate. Dintre acestea, mai mult de două treimi au spus că au fost violate în grup, iar un sfert au spus că au fost violate în mai multe rânduri. Cifrele reale sunt probabil mult mai mari.  


Potrivit Biroului pentru Femei, o instituție administrată de guvernul din Etiopia, mai mult de jumătate dintre femeile care au ajuns la centrele pentru victimele violului erau însărcinate.


Lideri religioși: „Femeile au fost violate pentru că Dumnezeu nu le iubește”


Interviuri făcute de Washington Post cu personal medical, consilieri, călugărițe și preoți arată că majoritatea bărbaților și-au respins soțiile care au fost violate - în special cele care au avut copii ca urmare a acestui fapt. „În cele mai multe cazuri, bărbatul pleacă dacă ea are un copil”, a declarat Abel Gebreyohannes, un consilier care lucrează cu supraviețuitoarele violurilor.  


Un alt consilier a precizat că, deși conducerea bisericii predică toleranța, liderii religioși din unele zone rurale au spus că femeile au fost violate pentru că Dumnezeu nu le iubește. Unii locuitori le ponegreau pe femei și pe copiii lor ca fiind „rămășițele” violatorilor.


Multe dintre femeile violate au fost și infectate, în mod intenționat, cu HIV. Spitalele din zonă care tratează victimele abuzurilor sexuale nu au nici măcar medicamente pentru a trata infecția cu HIV. 


„Avem nevoie de mai mulți consilieri. Avem nevoie de medicamente, avem nevoie de mâncare. Nu mai avem medicamente împotriva HIV, iar unele dintre aceste femei au fost infectate în mod deliberat cu HIV. Rezistența la medicamente este în creștere” a menționat unul dintre consilieri. 


Furie pe propriii copii


„Mi-am urât băiatul”, spune Sheila despre copilul născut în urma violului. Ceilalți copii ai ei o întrebau uimiți de ce se poartă așa cu el, pentru că pe ei nu îi bătuse. „Nu mă puteam abține”. 


Mai multe dintre supraviețuitoarele violurilor au povestit că și-au bătut copiii care au apărut ca urmare a abuzurilor sexuale.


După ce a început să participe la ședințe de consiliere, Sheila și-a acceptat băiatul, treptat. L-a poreclit „Erou” și le-a spus celorlalți copii ai săi că este fratele lor. 


„Atât de mult timp, am fost mereu furioasă și speriată”, a spus ea. „De tot ce mi-a fost frică vreodată s-a adeverit, dar am supraviețuit”.


foto: Hepta


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/fata-nevazuta-a-unui-alt-razboi-zeci-de-mii-de-femei-sunt-respinse-de-propriile-familii-dupa-ce-au-fost-violate-4730448

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.