Felurile de mâncare de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Cum se prepară bobul macedonean, budinca de orez sau ciupercile umplute

acum 5 ore 4

În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, în perioada de dinainte și după Unirea de la 1859, a fost tipărită o singură carte de bucate: „Bucătăria română, Carte coprindzětóre de maĭ multe rețete de bucate și bufet, Carte care coprinde 224 rețete de bucate, bufet” (Typografia Stephan Rassidescu), de Christ Iónnin, apărută în 1865. 

Manuscrise culinare și cărți mai vechi sunt consemnate, dar aceasta e singura tipărită pe timpul domniei lui Cuza. Este și prima carte care folosește sintagma de bucătărie română, într-o perioadă în care intelectualii promovau termenii de România, români, românism, scrie g4food.ro. 

Bame cu carne sau pui 

Vă prezentăm trei rețete din acea perioadă, pentru a creiona, în mare, peisajul gastronomic din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Trebuie să menționăm că aceste rețete sunt specific urbane, târgovețe. Dulciurile țăranilor, dacă își permiteau, erau mai simple. 

Sursa: https://www.realitatea.net/stiri/lifestyle/felurile-de-mancare-de-pe-vremea-lui-alexandru-ioan-cuza-cum-se-prepara-bobul-macedonean-budinca-de-orez-sau-ciupercile-umplute_6793f416044fe37567574992

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.