Foccacia, originală din orașul Bari, regiunea Puglia, este o pâine pufoasă italiană plată. Are aspect brăzdat și este aromată cu ulei de măsline, presărată cu sare grunjoasă și ierburi aromatice, legume și brânză. Are o grosime de 1,25 – 2,5 centimetri, având o crustă subțire deasupra și dedesubt.
Sunt mai multe sortimente, dar cel mai cunoscut este Focaccia barese, provenită din sudul Italiei. Ce o deosebește de pizza este aluatul – este lăsat să crească în cuptor după ce a fost întins înainte.
Scurt istoric culinar
Rețeta datează de pe vremea etruscilor, încă din anii 900-500 î.Hr. Ulterior, rețeta a fost preluată de romani și transmisă din generație în generație, preparată de brutari. După rețeta originală, era preparată dintr-o compoziție simplă din făină, apă și sare. Aluatul era aplatizat pe plăci de piatră și copt sub cenușa fierbinte.
În limba latină i se zicea „pâine de vatră”. De regulă, patricienii adăugau rozmarin, sa...