De la copii până la bunici, acest fel de mâncare satisface și foamea, și pofta de ceva bun. Simplu, curat și gustos, e mămăliga cu brânză! E nutritivă și ne face plăcere să mâncăm, Mihaela Bilic are și argumente.
Brânza are triptofan, un precursor de serotonină care dă starea de bine la nivel cerebral. Asociată cu mămăligă (adică carbohidrați), favorizează și accelerează conversia triptofanului în serotonină. Porumbul nu are gluten. Bilă albă! Și ne face bine doar pentru că este moale. Este un fel de confort food, ce mai!
Cine o contrazice pe Bilic?
Mămăliga cu brânză și smântână este pentru dr. Virgiliu Stroescu „ipsos pe oase”
Sună periculos, neverosimil. Acest deliciul devenit tradiție la români n-a primit nicicând o așa palmă! „Ipsos pe oase?”
Nu știm ce vor fi crezut fanii acestui preparat, dar dr. Stroescu insistă spunând că ar crește periculos nivelul de colesterol – otravă pentru organism.
”Este un preparat gustos, dar hai să analizăm puțin. Cea mai mare otravă a organismului, a planetei noastre este colesterolul, îi spune ciclopentanoperhidrofenantreno, este gruparea care produce colesterolul, este ca un fel de ipsos pe vase.
Deci, ăsta când se sparge un vas, vine colesterolul și îl repară. Din el se face vitamina D, din el se fac toți hormonii, steroizii, dar are un lucru, în cantități mici, ficatul face exact cât trebuie.
Deci, mie îmi face colesterolul cât trebuie, însă atunci când vine cineva și îmi bagă o friptură, din care dă colesterol și de la o vacă și atunci îmi crește colesterolul.
Laptele, brânza, ouăle, toate produsele de origine animală au colesterol în timp ce produsele vegetale nu au colesterol și au fibre vegetale care sunt formidabile”, spune medicul Virgil Stroescu.
Bilic, pledoarie în favoarea lactatelor
„Mămăligă cu brânză și smântână, pe scurt MBS. Profit că s-a făcut frig afară ca să vă aduc aminte de rolul grăsimi: intră în compoziția fiecărei celule, de la creier până la piele, participă la sinteza de hormoni și ține și de cald.
Ideal ar fi să variem sursele de grăsime din alimentație, să consumăm zilnic o lingură de ulei sau un cubuleț de unt sau o lingură de smântână.
Or fi ele echivalente ca număr de calorii, dar compoziția în acizi grași diferă, iar rolul lor în organism e diferit.
Smântâna e o grăsime aparte, fiind fermentată vine la pachet cu bacterii lactice, are efect probiotic și un plus pentru imunitate.
Apoi e cremoasă, trăsătură responsabilă de inducerea plăcerii. Nu în ultimul rând are un gust complex, acid- dulce-acrișor, diferit de orice tip de grăsime.
O smântână grasă are 25% grăsime și restul apă, spre deosebire de ulei care are 100% grăsime.
De ce să alegeți o smântâna cu 25% grăsime? Pentru că este perfectă și la gust și la consistență: smântâna nu trebuie să fie nici unt, nici iaurt!
Smântâna merge cu sarmale și ardei umpluți, poate fi pusă în sosuri și în ciorbă, sau mâncată ca atare, cu un pic de sare și pâine prăjită. Dar nu putem vorbi despre smântână fără să pomenim de un preparat tradițional romanesc: mămăligă cu brânză și smântână sau pe scurt MBS”, a scris pe Facebook Mihaela Bilic.
The post Gâlceava nutriționiștilor! Mămăliga cu brânză e „ipsos pe oase?!” appeared first on Cotidianul RO.