Garniturile sunt esenţiale pentru o masă completă şi gustoasă. Vestea bună este că există zeci, sute de reţete de garnituri uşor de preparat, pentru toate gusturile şi preferinţele alimentare. Poţi folosi cartofi, brânzeturi, cereale şi legume de toate felurile pentru a pregăti super garnituri.
Iată 5 reţete de garnituri gata în doi timpi şi trei mişcări:
Cartofi la cuptor cu unt şi caşcaval
<a href="https://www.freshful.ro/retete/r/reteta-cartofi-la-cuptor-cu-rozmarin" target="_blank">Cartofii la cuptor</a> se numără printre cele mai gustoase garnituri <a href="https://www.freshful.ro/retete/r/reteta-cartofi-wedges-crocanti-la-cuptor" target="_blank">alături de cartofii wedges</a> şi cei pai. Poţi prepara cartofi la cuptor într-o mulţime de feluri, însă atunci când eşti pe grabă, cel mai bine este să optezi pentru reţete simple.
Iată de ce ai nevoie pentru o porţie de cartofi la cuptor cu unt şi caşcaval:
3 cartofi medii spălaţi, cu coajă
30 de grame de unt tăiat cubuleţe
3 felii de caşcaval tăiate bucăţele
sare şi piper după gust
Dacă vrei să ai garnitura gata cât ai clipi, atunci cea mai bună soluţie este să coci cartofii întregi, la cuptor sau air-fryer. Îi poţi lăsa 30-40 de minute la cuptor, la 190-200 de grade Celsius. Cum fiecare cuptor este diferit, cel mai bine este să îi încerci cu furculiţa după 20-25 de minute.
Atunci când cartofii sunt gata, scoate-i afară şi taie-i pe jumătate. Adăugă pe fiecare jumătate de cartof puţin unt şi caşcaval. De asemenea, adăugă sare şi piper după gust, dar şi alte condimente pe placul tău dacă simţi nevoia.
Conopidă la cuptor
<a href="https://www.freshful.ro/retete/r/conopida-la-cuptor-by-radu-dumitrescu" target="_blank">Conopida la cuptor este un adevărat deliciu</a>, iar avantajul ei că se prepară uşor. Fiecare reţetă de conopidă la cuptor se personalizează rapid. Unii preferă să adauge ou, alţii doresc mai multă brânză, în timp ce unele persoane o servesc doar cu smântână. Dacă vrei să descoperi o reţetă de conopida cu “de toate”, cremoasă şi gustoasă, iată de ce ingrediente ai nevoie:
o conopidă spălată şi curăţată
250 de grame iaurt grecesc
200 de grame brânză rasă
două ouă
40 de grame unt topit
sare şi piper după gust
Conopida spălată şi curăţată se rupe în buchețele mai mici şi se fierbe până când se înmoaie. Mai apoi, vei aşeza buchetele de conopida fiartă într-o tavă şi vei adăuga peste ouăle bătute, untul topit şi brânza. Dă la cuptor pentru 10-15 minute la 170-180 de grade, până când aceasta se rumeneşte. Ai grijă să nu laşi conopida prea mult la cuptor, deoarece nu îţi doreşti ca brânza să se ardă. La final, adăugă iaurt grecesc şi serveşte alături de friptură, pește sau grătar.
Legume la grătar cu sos de iaurt
O garnitură gata în doi timpi şi trei mişcări este exact ceea ce îţi trebuie atunci când eşti pe grabă. Poţi prepara legume la grătar în doar 15 minute, alături de un sos delicios cu iaurt şi mărar. Iată de ce ai nevoie:
3-4 tipuri de legume după preferinţe
o lingură de ulei de măsline
250 de grame iaurt grecesc
doi căţei de usturoi mărunţiţi
o lingură de mărar proaspăt tocat
Prepara legumele cu ulei de măsline, sare şi piper la grătar sau tigaie, după gust. Poţi opta pentru ciuperci, dovlecei, roşii, ceapă, ardei sau orice altă combinaţie doreşti. Sosul se prepară şi el uşor, tot ce trebuie să faci este să amesteci iaurtul cu ustoroi, mărar şi un strop de sare.
Quinoa cu legume proaspete
Quinoa este bogată în carbohidraţi şi fibre, ceea ce o face alegerea ideală ca garnitură alături de carne sau pește. Iată ce ingrediente îţi trebuie pentru o porţie de quinoa cu legume proaspete:
70 de grame quinoa
doi castraveţi mici tăiaţi cubuleţe
o roşie tăiată cubuleţe
un ardei gras tăiat felii
sare şi piper după gust
Începe prin a prepara quinoa conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Cât timp quinoa fierbe, taie legumele cubuleţe şi asezonează-le cu un strop de sare. La final, tot ce trebuie să faci este să amesteci legumele cu quinoa şi obţii o garnitură delicioasă. Este o idee bună să aştepţi ca quinoa să se răcească puţin înainte de a o amesteca cu legumele.
Piure de broccoli cu unt
Dacă te-ai săturat de clasicul piure de cartofi, atunci află că poţi prepara uşor piure şi cu alte legume, fără bătaie de cap. Descoperă de ce ai nevoie pentru o porţie de piure de broccoli:
150 de grame de broccoli
25 de grame unt
o linguriţă de parmezan
sare şi piper după gust
Tot ce trebuie să faci este să fierbi broccoli, iar mai apoi să îl dai la blender cu unt şi parmezan. Dacă obţii o textură prea groasă, atunci poţi folosi un strop de apă pentru a ajunge la consistenţa dorită.
Te poţi bucura de garnituri pline de savoare, fără să ai nevoie de o mulţime de ingrediente sau să trebuiască să urmezi reţete complicate. Foloseşte ideile de mai sus ca sursa de inspiraţie şi găteşte savuros şi rapid, fără bătăi de cap.