Autoritățile au anunțat vineri, 29 decembrie, într-o conferință de presă, primele concluzii în urma controlului dispus și efectuat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova după incendiul de la Ferma Dacilor, în care opt oameni au murit.
Șeful DSU, Raed Arafat, a spus că la controlul făcut de ISU Prahova, în 2019, la Ferma Dacilor, s-au găsit mai nereguli, iar pensiunea trebuia închisă de atunci.
„În situația acestui incendiu, centrala de alarmare în caz de incendiu care putea să-i alarmeze pe cei de la mansardă nu era funcțională. Clar, dacă această centrală funcționa astăzi nu eram aiciÎn 2019, la controlul făcut, puteam închide acest amplasament. Exista baza legală pentru asta”, a spus Raed Arafat, într-o conferință de presă.
Autoritățile îl acuză pe prim-adjunctul ISU Prahova că se implica în controale și îi intimida pe inspectori.
„Prim-adjunctul nu a făcut și nu face parte din inspecția de prevenire și prin urmare nu poate desfășura efectiv controale de prevenire. S-a constatat impunerea unei stări de temere și presiuni asupra inspectorilor care se împotriveau stilului de conducere practicat în scopul realizării unor interese personale. Modificarea discreționară a planurilor individuale de control ale inspectorilor și trimiterea inspectorilor în control după propriile interese. Aceste planuri au fost modificate în zone și către obiective așa cum a fost dorința la un moment dat al prim-adjunctului”, a spus Benone Duduc, adjunct al Inspectorului General pentru Situații de Urgență.
Benone Duduc a spus că „se poate vorbi de fals în documente”, iar controalele făcute la Ferma Dacilor s-au finalizat doar cu avertismente - măsuri decise de prim-adjunctul ISU.
„S-au constatat neasigurarea pregătirii controlului conform regulamentului IGSU și stabilirea unilaterală a deficiențelor constatate în raport și a sancțiunilor. Au fost aplicate doar avertismente”, a spus oficialul IGSU.
Ferma Dacilor a funcționat, fără autorizații, din 2013
Șapte oameni au murit și unul e încă dat dispărut după ce Ferma Dacilor, o pensiune din Tohani, județul Prahova, a ars în a doua zi de Crăciun, marți dimineață, 26 decembrie.
Printre cei decedaţi se află unul dintre copiii lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii, fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, finul lui Dinicu, Lucian Ene, şi doi copii ai săi, dar şi o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie şi iubitul acesteia. Ei au fost identificați pe baza probelor ADN, potrivit Agerpres.
Pensiunea funcționa din 2013, deși nu avea autorizație de construcție, ci doar un certificat de edificare a construcțiilor emis în 2020, și nici autorizație de siguranță la incendiu.
ISU Prahova a precizat marți că la Ferma Dacilor a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului și au fost aplicate 6 avertismente.
Libertatea a dezvăluit că CJ Prahova a cerut în instanță în 2019 demolarea Fermei Dacilor și a câștigat, dar proprietara terenului pe care s-a construit pensiunea a atacat decizia și a câștigat în 2022, iar noul președinte al CJ nu a mai făcut apel.
În urma tragediei, Nicolae Tudoroiu, șeful ISU Prahova și-a dat demisia, la cererea lui Raed Arafat, iar Răzvan Șandru, șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova, a fost demis.
DNA a redeschis un dosar penal, clasat în martie de procurori, privind funcționarea Fermei Dacilor. Circumstanțele în care s-a produs incendiul sunt anchetate separat într-un dosar aflat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.