Imaginea dezastrului din Gaza se vede din satelit: o treime dintre clădirile din nordul Fâșiei sunt avariate sau distruse

acum 1 an 77

În întreaga Fâșie, cel puțin 38.000 de clădiri par a fi avariate, adică aproximativ 13-18% din totalul clădirilor, arată o analiză a imaginilor din satelit, potrivit New York Times.


Distrugerile provocate de atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza au agravat criza umanitară din teritoriul palestinian. Conform unei analize a imaginilor din satelit, o treime dintre clădirile din nordul Fâșiei au fost parțial sau total distruse, scrie New York Times.


Armata israeliană a continuat să bombardeze Fâșia Gaza, și în special nordul teritoriului, chiar dacă trupele au început și ofensiva terestră, ajungând deja în centrul orașului Gaza.


Israelul a anunțat luni, spre exemplu, că a lovit aproximativ 450 de ținte din Gaza în 24 de ore. Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a anunțat tot luni că peste 10.300 de persoane au murit de la debutul bombardamentelor israeliene.


Imaginile din satelit arată că în întreaga Fâșie Gaza, inclusiv în sudul acesteia, cel puțin 38.000 de clădiri par a fi avariate, adică aproximativ 13-18% din totalul clădirilor, potrivit analizei efectuate de doi cercetători, Jamon Van Den Hoek de la Oregon State University și Corey Scher de la CUNY Graduate Center.


Sursa: analiza imaginilor oferite de satelitul Copernicus Sentinel-1, realizată de Corey Scher, de la CUNY Graduate Center și Jamon Van Den Hoek de la Oregon State University

Analiza a luat în calcul imaginile disponibile până duminică, deci nu include ultimele două-trei zile de bombardamente.


Luni, armata israeliană și-a reiterat cererea ca locuitorii din nordul Gaza să se mute spre sud, iar un coridor de evacuare a fost redeschis timp de patru ore. Observatorii ONU au anunțat că aproximativ 5.000 de persoane au părăsit nordul în acest interval orar, în timp ce alții nu au putut face călătoria.


Pentru mulți palestinieni, singura opțiune a fost să fugă pe jos, din cauza drumurilor avariate, potrivit unui raport al biroului umanitar și de ajutor de urgență al Națiunilor Unite.


Evaluarea pagubelor arată de asemenea că forțele israeliene au continuat să lovească în sudul Fâșiei Gaza, sub linia de evacuare, deși pagubele de acolo sunt mai puțin concentrate decât în nord.


Criza umanitară s-a amplificat cu fiecare zi, în urma luptelor din această lună, în condițiile în care ofensiva terestră israeliană intră în cea mai dificilă fază. Peste 10.300 de palestinieni, dintre care peste 4.000 de copii, au fost deja uciși, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, care este controlat de Hamas.


SUA susțin în continuare Israelul, deocamdată. Dar zilele trecute, secretarul de stat Antony Blinken a cerut „pauze umanitare” pentru a permite mai multor civili să părăsească zona de război și pentru a permite transferul de ajutoare din Egipt.


Iar pe 6 noiembrie, șefii mai multor organisme ONU au făcut un apel comun pentru o încetare a focului umanitar, potrivit Reuters.


Presiunea internațională nu va face decât să crească pe măsură ce luptele se intensifică în jurul unor zone-cheie din interiorul orașului Gaza, unde se adăpostesc civilii care nu au fugit, în special spitalele.


Pe măsură ce numărul victimelor civile crește, „fereastra de legitimitate” a Israelului, așa cum o descriu de obicei oficialii israelieni, se închide rapid în ochii restului lumii. Este imposibil de prezis câți palestinieni vor mai muri, scrie The Economist.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/gaza-cladiri-distrugeri-satelit-4712241

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.