În cele mai dure declarații de până acum, China critică Israelul și îi cere să oprească „pedeapsa colectivă” împotriva civililor din Gaza

acum 1 an 187

Beijingul a criticat acțiunile Israelului în Gaza și a cerut întoarcerea la masa negocierilor cât mai curând posibil.

Acțiunile Israelului în Gaza au mers dincolo de „sfera autoapărării”, iar guvernul israelian trebuie „să înceteze pedeapsa colectivă împotriva populației din Gaza”, a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi.

Wang, care a făcut aceste comentarii în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său din Arabia Saudită, prințul Faisal bin Farhan, a declarat sâmbătă că taberele implicate în conflict „nu ar trebui să ia nicio măsură pentru a escalada situația și ar trebui să se întoarcă la masa negocierilor cât mai curând posibil”, a arătat un comunicat al ministerului de externe.

Declarațiile, cele mai dure de până acum făcute de China cu privire la acest conflict, potrivit The Guardian, vin în momentul în care Israelul a anunțat că pregătește o amplă ofensivă în Gaza care urmărește distrugerea Hamas.

Wang a discutat sâmbătă la telefon și cu secretarul de stat american Antony Blinken spunând că „China solicită convocarea unei conferinţe internaţionale de pace cât mai curând posibil”.

„China se opune tuturor actelor care dăunează civililor şi condamnă practicile care încalcă dreptul internaţional”, i-a mai spus Wang lui Blinken, avertizând că războiul ar putea să scape de sub control.

Un avertisment sumbru tocmai a fost trimis de Iran către Israel, prin intermediari, în pragul ofensivei terestre din Gaza

Recomandări

Un avertisment sumbru tocmai a fost trimis de Iran către Israel, prin intermediari, în pragul ofensivei terestre din Gaza

Vineri, oficialul chinez a declarat că motivul conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas este „nedreptatea istorică” împotriva palestinienilor.

„Rădăcina acestei probleme constă în amânarea îndelungată a realizării aspiraţiei Palestinei privind crearea unui stat independent şi în faptul că nedreptatea istorică suferită de poporul palestinian nu a fost corectată”, a spus Wang Yi după o întrevedere, la Beijing, cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

„Ambele părţi, israelienii şi palestinienii, au dreptul de a avea un stat. Israelul a obţinut o garanţie pentru supravieţuirea sa, însă cui îi pasă de palestinieni? Este o naţiune fără casă. Soluţia a două state presupune construirea unuia pentru Palestina, iar aceasta este modalitatea de a avea pace şi securitate pentru ambele”, a mai spus şeful diplomaţiei chineze.

Un test pentru influența Chinei în Orientul Mijlociu

Criza din Orientul Mijlociu, declanșată de atacul Hamas asupra Israelului, devine în acest moment un test important pentru ambițiile Chinei de a-și construi influența într-o regiune dominată în mod tradițional de SUA, potrivit diplomaților și analiștilor.

Washingtonul rămâne cea mai puternică forță militară din Orientul Mijlociu și și-a demonstrat poziția prin trimiterea a două portavioane, cu tot cu grupurile lor de atac, în regiune. SUA sunt, de asemenea, principalul actor diplomatic din regiune, iar ca principal aliat al Israelului are influență asupra statului evreu.

 sapi trei ani și să astupi tot înainte de vot

Recomandări

Apropierea alegerilor a răvășit localitățile din România. Primarii fac șantiere peste tot: sapi trei ani și să astupi tot înainte de vot

Dar rolul economic al Chinei a crescut rapid și, în prezent, China face schimburi comerciale mai mari decât SUA cu majoritatea țărilor din regiune, scrie Financial Times.

De asemenea, Beijingul se află în relații bune cu aproape toate aceste state, inclusiv cu Iranul – susținătorul Hamas și al Hezbollahului libanez – ceea ce îl face să se spere că poate folosi această influență pentru a preveni o conflagrație regională.

În ultimii ani, Beijingul a început să încerce să își extindă influența politică în Orientul Mijlociu, ca parte a viziunii președintelui Xi Jinping privind conducerea chineză a „Sudului global”, al țărilor emergente și nealiniate.

Beijingul a avut un rol esențial în aducerea a patru țări din Orientul Mijlociu – Egipt, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite – în gruparea Brics a națiunilor emergente în acest an.

În plus, a intermediat o detensionare între Arabia Saudită și Iran în martie, o premieră diplomatică pentru China. Xi a continuat în iunie cu o ofertă de a-l ajuta pe președintele palestinian Mahmoud Abbas să promoveze discuții de pace cu Israelul.

Conflictul cu Hamas a readus în prim-plan tendințele pro-palestiniene ale Chinei

În vreme ce a fost o susținătoare fermă a cauzei palestiniene încă din epoca lui Mao Zedong, din anii ’80, China a construit legături economice prietenoase cu Israelul, a explicat pentru Financial Times Alessandro Arduino, lector afiliat la Lau China Institute, King’s College London.

O consilieră locală PNL din Mogoşoaia şi-a scos certificat de handicap grav cu însoțitor și a cerut indemnizația. De ce s-a răzgândit rapid?

Recomandări

O consilieră locală PNL din Mogoşoaia şi-a scos certificat de handicap grav cu însoțitor și a cerut indemnizația. De ce s-a răzgândit rapid?

Conflictul cu Hamas a readus în prim-plan tendințele pro-palestiniene ale Chinei, au spus analiștii, cu articole din presa de stat chineză care acuză SUA de alimentarea crizei. Acest lucru a stârnit frustrare în rândul unor academicieni israelieni.

Alții au spus că sprijinul ferm al Chinei pentru palestinieni ar putea să îi sporească atractivitatea în lumea arabă și să îi consolideze poziția în regiune.

„Sprijinul statelor arabe pentru Palestina va crește. Acest lucru este în interesul Chinei, deoarece pune China și statele arabe din nou de aceeași parte”, a declarat pentru Financial Times Yun Sun, director al Programului China la Stimson Center, un think-tank din Washington.

China se confruntă însă cu un moment delicat pentru ambițiile sale regionale, a declarat Gedaliah Afterman, expert în China și Orientul Mijlociu la Institutul Abba Eban pentru Diplomație și Relații Externe din Israel.

„Am văzut multă retorică, multe discuții despre cum în regiune China face toate aceste lucruri, dar când vine vorba de această nouă situație, China nu a spus nimic semnificativ”, a spus, pentru cotidianul financiar, Afterman.

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/china-israel-gaza-4690087

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.